dc.contributor.authorΠαπανανιάδης, Ελευθέριος
dc.coverage.spatialΠόντος
dc.titleΚύων ορυώμενος θεωρείται κακός οιωνός. Προαγγέλλει θάνατον. Ομοίως και αλέκτωρ άδων παρακαίρως την νύκτα. Παρά τισίν όμως εκλαμβάνεται ως καλός διότι αποσοβεί τας Νύμφας αίτινες λέγονται ότι περιφέρονται καθ’ όλην της νύκτα εισερχόμεναι παντού και εις οικίας και ότι τότε απέρχονται εις τα ίδια όταν ακούσωσι την ωδήν του αλέκτορος. Τούτο δε διότι φοβούνται μήπως ημέρας επελθούσης συλλαμβάνονται υπό των ανθρώπων ότι και μεταμορφούνται ευθύς εις γυναίκας του κόσμου. Λέγεται ότι αυταί συνερίζουν με τους νεονύμφους και υπεξαιρούσαι διάφορα αυτών ενδύματα και κοσμήματα κρύπτουσιν αυτά εντός σπηλαίων και αποκέντρων μερών ότι τελούσι γάμους καθ’ ους ανάπτουσι φώτα πολλά και ποικιλόχροα, κρούουσι τύμπανα, παίζουσιν εναρμονίως διάφορα όργανα και χορεύουσι θεσπέσια, ότι περιπατούσιν έχουσαι τους πόδας εστραμμένους κατά νώτα. Λέγεται προσέτι ότι εισίν ανειδέστατοι, έχουσιν ανάστημα ευθύ και μεγαλοπρεπές και κόμην ξανθήν και μακράν, ότι χορεύουσαι σχηματίζουσιν ουχί όπως ημείς κύκλον, αλλ’ ημικύκλιον, ότι βλάπτονται τινα πτύουσιν ή ωθούσιν αυτόν, ότι τίκτουσι τρεις μήνας μετά την σύλληψιν. [Σημ. Αναφέρουσι προσέτι ότι αυταί και της ημέρας περιφέρονται, εμφανίζονται όμως μόνον εις τους ενάρετους και πτωχούς τω πνεύματι.
dc.relation.sourceΑρ. 242, 169, 137, Πόντος, Ελ. Παπανανιάδης
dc.coverage.geoname738647/Πόντος