dc.coverage.spatialΜακεδονία
dc.titleΤην εξής παράδοσιν ήκουσα και κατέγραψα εν Παλιοκάστρω των Βενζίων παρά την Σιάτισταν. Άμα θ’ αρρουστήσ’ καένας άνθρωπους, τότι θα πάη ‘ς Νιράϊδα κι γιατρέβιτι. Αυτή η Νιράϊδα είνι την απάν απ’ του Παλιόκαστρου: μία τρύπα τρανή κι θα να νι καμμιά σαρανταρά κι πινήντα πήχεις μάκρου κι να πιρπατής όλου μι τα χέραι κι μι τα πουδάρια, όχ’ ουλόρθους. Άμα βγης απού τα σαράντα μέτρα, ύστερας θα πας ουρθός, κι είνι ένα μέρους σαν ουντάς κι τρέχ’ απού παν νιρό, κι κάν’ τακ, τακ, τακ. Άμα θα ντέσνι μέσα τς Καλύτ’χις οι πλειότιρ, τότι δε βγαίν΄νι απού μέσα, χάνουντι. Αλλ’ ακούν φουνές μέσα, κ οι πλειότιρ δε γλέπνι τίπουτα μέσα. Κι πουλλοί βρίσκ’νι γιατρικό. Του νιρό π θα πάρουν, αλείφουντι όπου τουμ πουνάει κι γιατρέβουντι.
dc.relation.sourceΔ. Λουκόπουλος, Παραδόσεις εκ Μακεδονίας, Λαογραφία ΣΤ, 1917 – 1918, σελ. 114, αρ. 2
dc.relation.sourceindexΛαογραφία, ΣΤ
dc.subject.legendtitleΗ Νεράϊδα του Παλιοκάστρου