dc.titleΤης Ανεράδας στη Ρόδο τες λέσιν Ανεράες και κατά πως πιστεύουν τα παντήχνουν οι λαφροΐσκιωτοι στους ποταμούς, στες βρύσες, στα δάση στου σπήλιους και στες κουφάλλες των παλιών δέντρων. Ένας Κοσκινιάτης εβρέθη μιαβ βραδυά τ’ Αούστου στο Τσιλλόνερο και κει που ξάπλωσε να ξεκουραστή τον πήρεν ο ύπνος. Σαν ξύπνησεν είδε κάτι ασπροφόρες κοπέλλες να χορεύγκουν λογιώ λογιώ χορούς κοντά σ’ ένα μικρό σπήλιο και να τραγουδούν: Ο ήλιος ο πεντάφωτος σβύνει σαν πάη στη δύση και του αρρώστου η ζουριά μονάχα δω θα σβύση. Της Ανεράδας το νερό και το καλό βοτάνι εφτά βολές ο άρρωστος άμα το πιή θα γιάνη. Στο τέλος κάθε χορού οι Ανεράες επίνασι νερό με κάτι λαήνια που γεμίζασι που το σπήλιο. Σε λίγο έκραξεν ο πετεινός κι όπου φύει φύει άλλη έτρεξεν που δω κι άλλη που κει. Ο Κοσκινιάτης προφταίνει και πιάνει μιαν Ανερά που την είδε να περνά που κοντά του. Την έπιασε γερά που τα μαλλιά και δεν την έφινε να φύγη. – Φικε με, του λέγει η Ανερά. – Εν σε φίνω, της λέει: - Φίκε με κι ό,τι χάρη θέλεις να σου κάμω. – Άκουσε με, Ανερά, η γεναίκα μου πονεί τα νεφρά της κι αν μου πης το γιατρικό για να γίνη καλά θα σε φίκω να φύης. Η Ανερά τότες λέει στον Κοσκινιάτη. – να φέρης τη γεναίκα σου να πιη νερό που το γιαματικό και σε μια βτομά θα γίνη καλά. Όπως του ‘πεν η Ανερά έκαμεν ο Κοσκινιάτης και η γεναίκα του έγινε εφτάγιανη. Από το Κοσκινιάτη και την Κοσκινιάτισσα, μαθητεύτηκε σ’ όλλην τη Ρόδο το γιαματικό νερό, που το βκάλασι Τσιλλόνερο γιατί όποιος το πιή τσιλιέται. [Τσιλλόνερο= Στο Τσιλλόνερο αυτό σήμερα έγιναν ωραίες εγκαταστάσεις και λέγονται Νερά της Καλλιθέας περίφημα για τις θεραπευτικές των ιδιότητες.]
dc.relation.sourceΑναστ. Βρόντη, Ροδιακά Λαογραφικά, τόμ. Β, 1950, σελ. 11 – 12
dc.relation.sourceindexΡοδιακά Λαογραφικά, Β