dc.titleΣτη Νεράϊδα, ψηλή κορυφή της Μποτούρας, κατοικούσε μια Νεράϊδα. Πολλοί είχαν ιδεί το εξωτικό αυτό καθώς και ο καλόγερος Αμβρόσιος του Μοναστηριού Αγίας Κυριακής. Ο καλόγερος όμως δεν πίστευε στις Νεράϊδες και νόμιζε πως κάποια ορφανή κόρη αποτυχημένη στην αγάπη της τριγυρνούσε στα μέρη αυτά. Τρέχοντας να την συναντήσει έφτασε ένα βράδυ στη ρίζα του βουνού, αποκαμωμένος. Κάποια στιγμή του φάνηκε πως άκουσε ποδοβολητά και σε λίγο μια φωνή γλυκειά τούλεγε. «Νεράκι θέλεις πιες, στα πόδια σου είναι η βρυσούλα μου». Στο άκουσμα της φωνής πετάχτηκε πάνω, μα δεν κατόρθωσε να ιδεί τίποτε. Άκουγε μονάχα ένα ανάλαφρο ψίθυρο κοντά στα πόδια του. Κοίταξε και είδε να βγαίνει απ’ το βουνό λίγο νερό, κρύο καθαρό κρουσταλένιο. Από τότε η βρύση πήρε το όνομα Νεράκι και κατά παραφθοράν Νεράκου.
dc.subject.legendtitleΒρύση Νεράκου (Περτουλίου)