dc.contributor.authorΓεωργούλας, Σωκράτης Δ.
dc.coverage.spatialΠρέβεζα, Πάργα, Καρυδέα
dc.titleΉταν τρία αδέρφια, τρία στοιχειά, που γύριζαν από βουνό σε βουνό και από ράχη σε ράχη και πουθενά σεν σταματούσαν. Τα ονόματά τους ήταν : Άραχθος, Βουβός (Λούρος) και Άσπρος (Αχελώος). Ο Άραχθος ήταν ο μικρότερος απ’όλους. Κυνηγούσαν όλα μαζί και συγκέντρωναν την τροφή τους σ’ένα μέρος κοντά στο Μέτσοβο. Ο μικρότερος που ήταν λαίμαργος έτρωγε και το μερίδιο των αδερφιών του. Τα άλλα αδέλφια υπέφεραν πολλές φορές από την πείνα. Ένα βράδυ ενώ κοιμόταν όλα μαζί, ξύπνησε ο Άσπρος Αμέσως ξύπνησε τον Βουβό και του είπε, να παρατήσουν στον ύπνο τον Άραχθο και να φύγουν. Τα δύο αδέρφια αμέσως ήσυχα-ήσυχα χώρισαν και ο μέν πρώτος τράβηξε κατά την Θεσσαλία, ο δεύτερος δε κατά την Πρέβεζα. Κάποια φορά ξύπνησε και ο Άραχθος και ενώ κοίταζε μακριά πος τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, τι να δή! Ο ένας ο αδερφός του έτρεχε προς την Θεσσαλία και ο άλλος κατά την Πρέβεζα. Θύμωσε πολύ κι ήθελε να τους καταπιή και τους δύο. Αλλά ποιόν πρώτον να κυνηγήση ! Για να τους προλάβη και τους δύο αποφάσισε να βαδίση ανάμεσά των. Κλαίγοντας από τον θυμό του έφθασε κοντά στη θάλασσα και χωρίς να πρόσεξη έπεσε μέσα και πνίγηκε. Οι άλλοι δύο όταν άκουσαν τι τους περίμενε (και το εννόησαν τούτο από τα κλάματα του Αράχθου) χωρίς να προσέξουν από την ταραχή των, έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν κι’αυτοί.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 3007, σελ. 116, Σωκ. Δ. Γεωργούλα, Κορυδέα επαρχίας Πάργας Πρεβέζης, 1966
dc.subject.legendtitleΠως έγινε ο ποταμός Άραχθος
dc.subject.legendΠαράδοση ΚΒ