dc.titleΤο Μαλεβρό είναι ένας αγροτικός συνοικισμός του χωρίου Κερασιά του τέως δήμου Θεστιέων-Τριχωνίας κοντά στον παραπόταμο του Αχελώου Ζέρβα. Εκεί κοντά και κατά την αριστέρη όχθη του Ζέρβα υψώνεται κολοσσιαίος βράχος απροσπέλαστος εις εχθρόν. Εις την κορυφήν του βράχου αυτού σώζεται εν μέρει φρούριον αρχαίον και μέσα τα ερείπια ενός αρχαίου ναού. Σ’αυτό το κάστρο αναφέρεται η παράδοση. Πέρναγαν οι βλάχοι, γυρίζοντας για τα βουνά. Κατά που τράβηξαν κάτω, κοιτάζουν, τους έλειπε ένα τραγί. Τότε ένας βλάχος γύρισε πίσω κ’ ηύρε σε μια κοκορευτιά από κάτω δυό θεριά και το τραί δεμένο. Φύλαγαν τα θεριά το θησαυρό, που ήταν εκεί παρέκει κρυμμένος. Τότε ο βλάχος κρέμασε την κάππα του και ύστερα πήγε στους άλλους βλάχους και τους είπε να πάνε να σκοτώσουν τα θεριά. Οι βλάχοι γύρισαν και πήγαν εκεί, αλλά δεν είδαν τίποτα άλλο από την κάππα που κρεμιέταν από την κοκορευτιά. Αυτή η κοκορευτιά ήταν στην πόρτα του κάστρου. Αυτό το μόλογαγαν οι γερόντοι.
dc.relation.sourceΔ. Λουκόπουλος, Αιτωλία, Λαογραφία ΙΒ, 1938 – 1948, σελ. 29
dc.relation.sourceindexΛαογραφία, ΙΒ