dc.contributor.authorΣακελλαριάδης, Χ.
dc.coverage.spatialΑρκαδία, Γορτυνία, Κερπινή
dc.titleΣτη Μαυρομαντηλού (μια βρύση) υπήρχον τρία Στοιχειά, της Κερπινής και Τοπορίστης φίλα και σύμμαχα και το της Στερζόβης, εναντίον του οποίου εμάχοντα και το οποίον ερχόμενον εκ την περί ής ο λόγος κρήνην έτρωγεν όσους εύρισκεν ανθρώπους. Τέλος, μετά πολλούς αγώνας ενικήθη το της Τερζόβης, απέμειναν όμως τα λοιπά δύο, άτινα επέφεραν και ταύτα δεινάς καταστροφόντας, μέχρι ου οι κάτοικοι εποίησαν πάνδημον δέησιν προς την Παναγίαν δια να τους απαλλάξη τούτων και ήτις πράγματι εξωλόθρευσε ταύτα. Προς τιμήν ταύτης εκτίσθη ‘ς εκεί που κειμένη εκκλησιά της Παναγίας. Πλήν τα ερημένα Στοιχειά είχον προξενήσει μεγάλας καταστροφάς εν της περί ο λόγος κρήνην είχον φάγει τεσσαράκοντα ανθρώπους, ών αι σύζυγοι έχουσα περιδεδεμένην την κεφαλήν των με μαύρα μαντήλια ήρχοντο να παραλάβωσιν ύδωρ και εκ τούτου εν Κρήνη αύτη ωνομάσθη μαυρομαντηλού.
dc.relation.sourceΑρ. 967, σελ. 15, Γορτυνίας (Κερπινή), Χ. Σακελλαριάδης
dc.coverage.geoname8133801/Αρκαδία, Γορτυνία, Κερπινή