dc.contributor.authorΣταυρόπουλος, Κωνσταντίνος
dc.titleΣτ’χάρ’, το : (= το στοιχάρι= μέγα στοιχείον) Βροχή ραγδαιοτάτη και εξ απίνης ελθούσα μετά σφοδρού ανέμου. Συνοδεύεται πάντοτε υπό προειδοποιητικού τρομερού μηκυθμού (βουής) ως λέγεται, ώστε οι άνθρωποι προλαμβάνουν συνήθως κάπου να κρυφθούν. Είναι η γνωστή λαιλαψ ή θύελλα αναλόγως της ταχύτητος και της σφοδρότητος του πνέοντος ανέμου. Δεν είναι η στοιχηδόν πίπτουσα βροχή, αλλ’η ιδία λέξις στοιχείον (μέγα στοιχείον=στοιχάρι) καθόσον οι ορεινοί πρωσοποποιούν τα στοιχειά της φύσεως τα ονομάζουν δε στριχειά. Κάθε χωριό έχει και το στοιχειό του είναι δε τούτο βούς πελώριος και αφαντάσου δυνάμεως όταν οργισθή δύναται να εκριζώση δένδρα και να επιφέρη καταστροφάς εις το χωρίον καθ’ού η οργή του. Ολίγιστοι άνθρωποι ηυρύχησαν να ίδουν ιδίοις όμμασι στοιχειό- βούν. Μόνον το μούγκρισμα ή μουγκρητό ακούον την νύκτα και τρομάζουν και οι θαρραλεώτεροι. ‘’Πιάστηκε το στοιχειό της Αβόρανης και Ζηλίστας και αν άκουγες το μουγκρητό θα κόβεταν το αίμα σ’’’. Πολλά δεινά παθαίνει το χωριό εκείνο του οποίου το στοιχειό του θα ηττηθή. Αρρώστειες ενσκήπτουν επιδημικές και άλλα κακά…. Τα μυκώμενα στοιχειά των χωριών προσωποποιημένα εις πελωρίους βούς μυκωμένους και αλληλομαχομένους δεν είναι τίποτε άλλο ειμή αι αντιθέτου φοράς λαίλαπες και καταιγίδες και θύελλαι, αίτινες εν τοιαύτη περιπτώσει επιφέρουν ανυπολογίστους καταστροφάς.
dc.relation.sourceΑρ. 1460, σελ. 146, Κ. Σταυρόπουλος, Αιτωλία, 1927