dc.titleΛίγο δεξιά απ’το μονοπάτι που φέρνει στη Σγκαβαλιά και τη βρύση Μπατσογιάννη Πετρουλιού, κατάστρατα, φαντάζει ένα οχτάδελφο ελάτι, σαν πολυέλαιος. Στον έλατο αυτό φεύγοντας την άγρια μπόρα που ξέσπασε ένα δείλι, ο σαρακατσιάνος τσιοπάνης Μπούτλας με τα πενήντα πρόβατά του, χτυπήθηκε από αστροπελέκι. Την άλλη μέρα τον βρήκανε σκοτωμένο και μαύρο σαν κατράμι. Λένε ότι τις καλοκαιριάτικες νύχτες, ακούνε εκεί κοντά στον έλατο, τους αχούς φλογέρας ανάμιχτους με βελάσματα προβάτων. Ακούνε ακόμα κ’ένα ανάλαφρο κυματιστό σιγομίλημα. Καθώς λένε, είναι ο Μπούτλας που παίζει ύπητερά τη φλογέρα του, είναι τα πρόβατά του που βελάζουν παραπονιάρικα, είναι ο καταξεσχισμένος απ’την αστραπή έλατος που ψιθυρίζει μελαγχολικά.
dc.subject.legendtitleΟ έλατος του Μπούτλα