dc.titleΠίσω από τον Ωλονό (Ερύμανθον όρος, επί μιάς των κορυφών του οποίου είναι η Προστοβίτσα, πρωτεύουσα του τέως δήμου Τριταίας των Πατρών), σε μια βαθειά ρεματιά διασταυρώνονται δύο ποτάμια, το Νουσαίτικο, που έρχεται από τη Νουσά, χωριόν του τέως δήμου Λαμπείας της Ηλείας και το Δερβινιώτικο εκ του χωρίου Δερβινής του αυτού Δήμου. Τα δυό αυτά ποτάμια σμίγονε και σχηματίζουν τον Πηνειόν ποταμόν, το ποτάμι της Γαστούνης. Εκεί που διασταυρώνονται σχηματίζεται μια μικρή λίμνα και δίπλα της είναι ένας μεγάλος πλάτανος. Όσοι είναι αλαφροίσκιωτοι βλέπουν απάνου στον πλάτανο πολλούς γύφτους και γύφτισσαις (στοιχειά). Αυτοί βλέποντες την νύχτα τον ίσκιο τους, όταν ήναι φεγγάρι, είς το νερό της λίμνας, νομίζουν ότι είναι κάτου και άλλοι γύφτοι και γύφτισσας και πηδάνη μέσα στο νερό για ν’ανταμωθούνε. Τούτο γίνεται κάθε βράδυ, όταν ήναι πολύ φεγγάρι.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2268, σελ. 944, Χ. Κορύλλος, Αχαΐα κ.α.
dc.subject.legendtitleΤο γυφταπήδημα