dc.titleΗ Αράχωβα είναι στην κορφή του Αραχωβίτικου βουνού (τελευταίας διακλαδώσεις των Αροανείων Ορών) και η Βελλά στη μέση κι από κεί περνάει ο δρόμος για την Αράχωβα. Το στοιχειό της Αράχωβας ήτανε δυνατότερο και εκυνήγαγε το στοιχειό της Βελλάς. Για να δυναμώσουν οι Βελλαίταις το Στοιχειό τους και αμποδίσουν το Αραχωβίτικο ναν το κυνηγάη ερώτησαν μια μάγισσα και τους είπε : α) Ν απίασουν σαράντα κορίτσα να νέσουν μονοκμερνά γνέμα και μ’αυτό να φτιάσουν μια κλωνά μονοκόμματι που να ζώνη ούλη τη Βελλά τρείς φοραίς. Β) Να φτιάσουν μονοκμερνά ένα αλέτρι μικρό και να ζέξουν σ’αυτό ένα μουσκάρι σαράντα ημερών και να οργώσουν γύρω στο χωργιό ένα αυλάκι ξέβαθο και σ’αυτό το αυλάκι να βάλουν την κλωνά και να τη χώσουνε. Γ) Στο δρόμο που περνάει μέσ’από τη Βελλά για την Αράχωβα να κάψουν τρείς χελώναις αφού πρώτα της βάλουν ανάποδα. Αφού τα εκάμανε όλ’αυτά οι Βελλαίτας και το Στοιχειό της Αράχωβας δεν εμπορούσε να βλάψη το Βελλαίτικο ‘που έμενε πάντα μέσ’απ’ το αυλάκι που ώργωσε το μουσκάρι, απ’ το κακό του έσκασε.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2268, σελ. 940, Χ. Κορύλλος, Αχαΐα κ.α.
dc.subject.legendtitleΤο στοιχειό της Αράχοβας και της Βελλάς