dc.contributor.authorΛουλουδόπουλος, Μιλτιάδης Α.
dc.coverage.spatialΘράκη, Καρυές
dc.titleΤο Στοιό (στοιχειό) εινέ τι τρομακτικόν δια τους κατοίκους. Είνε δε πανταχού διαδεδομένη η δεισιδαιμονία ως τοιούτον παρουσίαζον αι Ρωμαίαι μητέρες τον Αννίβαν λέγουσαι τοις τέκνοις των το περίπυστον ‘’Ο Αννίβας προ των Πυλών’’ (Αnnibal antae Portas) όπως καθησυχάσωσιν αυτά. Σήμερον πλεισταχού λέγουτο Μου έρχεται, ο κακώς εκείνος δαίμων, όστις μαύρος, κατάμαυρος φαίνεται. Τούτο το στοιότο υπο ποικίλας μορφάς και όψεις παρουσιαζόμενον κάθηται εφ’υψηλών δένδρων και κλαίει ή γελά και ανακαγχάζει τότε το στοιό κοινώς λέγεται, κλαίει αναλόγως ενσκήπτει κακόν εν τη οικία ή τω χωρίω. Κλαίει το στοιό δίς ή τρις του έτους. Είνε ισχυρώς προκατειλημμένοι περί αυτού. Δια τούτο και εξορκισμούς ιδιαιτέρους αναφέρουσι και εκ του ψαλτηρίου του Δαυίδ πολλά σχετικά εν κρισίμοις ώραις απαγγέλλουσιν…
dc.relation.sourceΜιλτιάδου Α. Λουλουδόπουλου, Ανέκδοτος συλλογή ηθών, εθίμων, δημ. ασμάτων, προλήψεων...[κ.ά.] των Καρυών, εν Βάρνη, 1903, σελ. 137-138
dc.relation.sourceindexΑνέκδοτος συλλογή ηθών, εθίμων, δημ. ασμάτων, προλήψεων...[κ.ά.] των Καρυών
dc.coverage.geoname734064/Θράκη, Καρυές