dc.contributor.authorΑλεξόπουλος, Ν.
dc.coverage.spatialΑρκαδία, Τεγέα
dc.titleΜια φορά κ’ένα καιρό το στοιχειό της Αγια Παρασκευής επάλευε με το στοιχειό του Άγιο Φλώρου αλλά κανένα δεν ενίκαε. Ένα καιρό από την Άγια Παρασκευή επέρναγε ένα συμπεθερειό. Τότε βγαίνει μπροστά το στοιχειό της Αγιας Παρασκευής και παίρνει τη νύφη. Οι συμπέθεροι επήγαν ‘ς το σπίτι του γαμπρού χωρίς νύφη. Μετά καιρό το στοιχειό του Άγιο Φλώρου ήρθε ‘ς την Άγια Παρασκευή για να παλέψη. Αλλά το στοιχειό της Αγια Παρασκευής είχε φκειάσει κάτι καβούλες από ξύγκι, εις αυτές έρρηξε μέσα και άλλα πράματα, που άμα έπεφταν απάνω εις άνθρωπο άναβαν. Είπε λοιπόν’ς τη νύφη, άμ’ αρχίση το πάλεμα με το στοιχειό του Άγιο Φλώρου, να ρήνη τες καβούλες απάνω του για να το νικήση. Αλλά η νύφη πονηρή, αντί να τες ρήνη ‘ς το στοιχειό του Άγιο Φλώρου, τες έρρηνε ΄ς το στοιχειό της Αγια Παρασκευής. Άναψε τότε το σώμα του στοιχειού της Αγια Παρασκευής και αμέσως εγονάτισε. Τότε εκόπη αποπάνω ο βράχος, εκρεμίστη ‘ς το ρέμα κάτω και επλάκωσε το στόμα του κεφαλαριού, που έβγαινε ‘ς την Αγια Παρασκευή. Έπειτα το στοιχειό του Αγιο Φλώρου, είπε ‘ς τη νύφη κ’ έφυγε και αυτό έφυγε κ ήρθε πάλι ‘ς τη φωλιά του, ‘ς τον Αγιο Φλώρο και εκεί όπου εστανάτησε εβγήκε και το κεφαλάρι. Λοιπόν από κείνο τον καιρό βγαίνει το κεφαλάρι εκεί, ‘ς τον Αγιο Φλώρο. (Σημείωση :Η Αγια Παρασκευή είναι ναός εντός σπηλαίου με τοιχογραφίας αγίων παρά την αριστεράν όχθην του παραρρέοντος ρύακος κάτωθεν φραγκικού πύργου. Ούτος κείται ΝΔ. του αρχαίου Παλλαντίου, υπέρ την ημίσειαν ώραν μακράν τούτου. Και πάς δε ο περί τον ναόν τούτον χώρος εις μεγάλην ακτίνα καλείται Αγία Παρασκευή. Ο δε Αγιος Φλώρος κείται επί της αμαξιτής οδού της αγούσης από Τριπόλεως εις Καλάμας. Είναι μεγάλη πηγή, ήτις σχηματίζει και τας πηγάς του Παμίσου. Η πίστις των απλοικών περιοίκων της Αγια Παρασκευής εις την αλήθειαν της παραδόσεως ταύτης είναι ακράδαντος. Εις εμέ θελήσαντα να φέρω αντίρρησιν τινα, οι διηγούμενοι αντέλεγον επιμόνως ότι ο μύθος είναι αληθινός.
dc.relation.sourceΝ. Αλεξόπουλος, Τεγέα, Λαογραφία Γ, 1911 – 1912, σελ. 272, αρ. 1
dc.relation.sourceindexΛαογραφία, Γ
dc.description.bitstreamD_PAA_03356w
dc.subject.legendtitleΤο στοιχειό της Αγια Παρασκευής και το στοιχειό του Αγιο Φλώρου (Τεγεατικαί παραδόσεις)
dc.coverage.geoname265368/Αρκαδία, Τεγέα