dc.coverage.spatialΚρήτη, Ιεράπετρα
dc.titleΧρυσή Καμπάνα- θησαυρός (Ανύδρου) :Μεγάλην έκτασιν μεταξύ των κατοίκων έχει λάβει μια περίεργος διήγησις, ήτις εξάπτει την φαντασίαν αλλά και την τάσιν, προς απόκτησιν χρυσού (χρήματος), του ανθρώπου ικανοποιεί. Εις εποχήν , λέγει η διήγησις λεηλασιών υπό εχθρών- κατακτητών (ασφαλώς Σαρακινών), οι κάτοικοι, φοβούμενοι την αρπαγήν της Χρυσής καμπάνας τ’ ΆΙ Γιώργη, ήτις ηκούετο εξ Ιεράπετρας, αφήρεσαν αυτήν εκ του Κωδωνοστασίου του και έκουψαν βαθέως εντός του εδάφους εις το προ του Ναού επίπεδον και ομαλόν μέρος το οποίον ονομάζεται Άνυνδρον. Συν τη παρόδω του χρόνου εστοίχιωσε και ει Αράπης. Έχει ταχθή να φυλάσση αυτήν ως και άλλον αμύθητον θησαυρόν. Πολλοί δε είδον αυτόν εν καιρώ ενάστρου και ασελίνου νυκτός να τον έχη βγάλει εκ της κρύπτης του και να τον αερίζει. Εκ της διηγήσεως αυτής βέβαιον, ασφαλές και εξηκριβωμένον είναι του ότι πράγματι, έγινεν απόκρυψη καμπάνας αρκετά μεγάλης.
dc.relation.sourceΕφημ. Ανατολή, Αγίου Νικολάου Κρήτης, αρ. 3136, 29 Απριλίου 1960
dc.relation.sourceindexΑνατολή, Αγίου Νικολάου Κρήτης, 1930