dc.contributor.authorΦάβης, Β.
dc.coverage.spatialΛακωνία, Σπάρτη
dc.titleΣε μια θέση που τη λένε Βασιλοπούλλα, δώθε από το Στεφάνι, μια φορά ένας είδε τη νύχτα μια γουρούνα κ’ έβοσκε μαζί με τα μπουζά της του φάνη παράξενο τι θελε σε κείνο το μέρος η γουρούνα και την παίρει απόκοντα. Η γουρούνα τρουπώνει σε μια τρούπα μέσα από πίσου κι’ αυτός. Μέσα κεί ήτανε ένας αράπης κ’ είχε σωρό τα φλωριά σαν είδε αυτόνε που μπήκε μέσα μέσα του δίνει μια φτυαριά φλωριά κείνος τα βάνει ‘ς το σακκούλι του και φεύγει κι’ από τότενες βρέθηκε πλούσιος, κι’ άς ήτανε μπροστινώτερα φτωχός. Σε κείνο το μέρος λένε πως είναι χωμένη μια γουρούνα από μάρμαρο και βυζαίνει τα μπουζά της. Όγιος το βρή αυτό το μάρμαρο θα πάρη τα φλωριά που φυλάει ο αράπης πάει να πή πως θα χη τόση μεγάλη αξία αυτό το μάρμαρο που θα γίνη πολύ πλούσιος κείνος που θα το βρή. (ΣΗΜ : Παρομοίαν παράδοσιν ενθυμούμαι ότι ήκουσα εν τη πατρίδι μου, Κονίστραις, παίς ών. Εκεί ενιαχού ευρίσκοντο αρχαιά τινα νομίσματα και ελέγετο ότι <όποιος είναι τυχερός και βρή τη σκούρφα με τα εφτά γουρνάτσα, τσείνος θα γενή πλούσιος.> Περί της δοξασίας ταύτης βλ. Πολίτου Παραδ. Αρ. 406 και8 σ.1014 κε. Αμφισβητείται ο λόγος δι’ όν συνάπτεται η παράστασις της υός προς τους θησαυρούς ήκουσα ποτε παρά χωρικού ότι το περισσότερον προσοδοφόρον ζώον εκ των οικοσίτων είναι η γουρούνα, διότι και πολλά και δις του έτους τίκτει. Δύναται ίσως η παρατήρησις αύτη να έχη σχέσιν τινά προς την σύναψιν υός και χοιριδίων γαλαθηνών μετά θησαυρού. Στεφάνι καλείται υπο του λαού το θέατρον της αρχαίας Σπάρτης.
dc.relation.sourceΒ. Φάβης, Λαογραφία Δ', 1913-1914, Παραδόσεις Λακεδαίμονος, σελ. 458, αρ. 4
dc.subject.legendtitleΗ γουρούνα με τα μπουζά