dc.contributor.authorΜέγας, Γ.
dc.contributor.authorΔικαίος
dc.titleΚοντά ‘ς τη Ζαραφάνη κατά την Πέρπαινη είναι ένας πύργος Βενετσάνικος, τονε λένε Στέρνα, γιατί είναι στέρνες που τοις είχανε για να αποθηκεύουνε νερό οι παλαιοί. Σε κείνο το μέρος παλαικά πηγαίνανε γυναίκες για περνοκόκη. Μια μέρα κάτι γυναίκες ανεβήκουνε ‘σ τον πύργο πο μια σκάλα που είχε μια πενηνταριά σκαλιά, και κεί πάνου είδανε έναν παππά με γένεια πολύ μεγάλα και με ένα μάτι στο κούτελλο κόκκινο και έβγανε φωτιές, Άμα τον είδανε σκαχτήκανε και φύγανε πιλάλα, και στη σκάλα που κατεβαίνανε ακούσανε μια φωνή <να στείλετε τα παιδιά σας εδώ, θα πλαντίτσουνε>Την άλλη μέρα στείλανε τα παιδιά τους με το πρόβατα σε κείνο άμα φτάσανε στον πύργο, είδανε έξω ‘ς την αυλή τον παππά κι είχε απλωμένα χαλκώματα κάθε λογής, όπλα, λεφτά, λίρες και άλλα πολλά πράματα και είπε των παιδιώνε να πάρουνε ότι ήθελε καθένα από ένα είδος μόνον. Λοιπόν πήρανε, άλλο χάλκωμα, άλλο τουφέκι, άλλα πάλι άλλα πράματα κι ένα παιδί πήρε λεφτά. Ύστερα φύγανε και πήγανε στα σπίτια τους και το βράδυ-πέσανε να κοιμηθούνε- το πρωί εκείνο το παιδί που πήρε τα λεφτά ο βρήκαν πεθαμένο.
dc.relation.sourceΑρ. 1461, σελ. 8, Γ. Μέγας, Δικαίος, α.τ. - α.χ
dc.subject.legendtitleΘησαυρός και παππάς