dc.contributor.authorΖαλούμης, Γ.
dc.coverage.spatialΛακωνία, Σπάρτη
dc.titleΕίτανε μια φορά ένας φτωχότατος άνθρωπος, που από την γουρούνα του δεν είχε άλλο τίποτα και κείνη να την ταίση αραποσίτι δεν είχε, αλλά την έδενε στα χωράφια και έβοσκε. Μια εμέρα από τις πολλές πάει να λύση την γουρούνα του και βλέπει, ότι είχε ξεχώσει ολόκληρο θησαυρό. Μαζεύει μαζεύει φλουριά και ακόμη να σωθούν. Από τότε την έθρεψε με’ αραποσίτι και την περιποιότανε σαν παιδί του. Ήρθε καιρός και πέθανε και κείνος από την μεγάλη του αγάπη,ήθελε να την θάψη. Πάει στον παπά, του τάζει λεφτά, αλλά τίποτα. Στέλνει, ρωτάνε τον δεσπότη και τους στροκαδιάζει κοντά από τον θυμό του μπα και κολασθή. Τότε ο άνθρωπος της γουρούνας τι να κάνη! Απεφάσισε να πάη ο ίδιος στον δεσπότη. Παίρνει λοιπόν ένα μανδήλι φλουργιά και μια και δυό και στου δεσπότη το σπίτι. Τον εχαιρέτισε και τους λέει : Δέσποτα, θα έχης ακούσει για την γουρούνα μου εκείνη την καλή, την κακομοίρα, που με έκανε πλούσιο. Ε λοιπόν πέθανε και στην διαθήκη της άφηκε σε πολλούς περιουσίες και από τους πολλούς άφηκε και σε σένα τούτα τα φλουργιά, αλλά με έναν όρον, ν’ αφήνης να την θάψουν . Ο δεσπότης,που τον θάμπωσε το χρήμα- το αφιλότιμο- επέτρεψε και έθαψαν.
dc.relation.sourceΑρ. 1091 Α, σελ. 30, Γ. Ζαλούμης, Σπάρτη, 1914
dc.relation.sourceindex1091 Α