dc.contributor.authorΚυριαζής, Νίκος Γ.
dc.titleΥπάρχουσι δύο εκδόσεις. Κατά την πρώτην , χωρικός εκ Πάφου άτεκνος και χωρίς κληρονόμον, επειδή εκάστοτε που ηύξανεν η περιουσία του, έβλεπε εις τον ύπνον του κάποιον να του επαναλαμβάνη ‘’είντα βασανίζεσαι, έν τζ’ έδ δικά σου, έν του Χατζησώζα που τήγ Καλαβασόν ‘’ εθύμωσε και αφού επώλησεν όλα τα κτήματα του έθεσε το αντίτιμον είς κορμόν δένδρου και το έρριξεν είς την θάλασαν λέγων συγχρόνως’’ άς τα πάρη τορά ο Χατζησώζας’’. Κατά την άλλην έκδοσιν χωρικός από την Ανατολήν εύρε θησαυρόν, και οσάκις εζήτει να πάρη χρήματα ημποδίζετο και ακούων έν ονείρω ‘’ είναι του Χατζηκώστα που τήγ Καλαβασόν’’, εθύμωσε, τον έκρυψεν είς ένα κούφωμα ξύλου, και έρριψεν είς την θάλασσαν.Μετά τινα χρόνον, ήλθεν εις Καλαβασόν, και αντιληφθείς είς ανώφλιν εξωθύρας μιάς κατοικίας το ξύλον και με τα χρυσά ηρώτησεν, αν ήτο το σπίτι του Χατζησώζα. Φιλοξενηθείς έμαθεν ότι το ξύλον ευρέθη είς το παραγιάλιν. Τότε ο ξένος διηγήθη τι του συνέβη, και επειδή ο Χατζησώζα τον ενόμισεν τρελλόναυτος με την κουνιάν έσπασε το ξύλον, και έπεσαν τα χρυσά. Επειδή δε ο ξένος δεν επήρε τα χρυσά, οι Χατζησώζα του έδωσαν πίττες δια να τρώγη, που είχαν νομίσματα. Ο ξένος στον δρόμον έδωσε τες πίττες του είς στρατοκόπους με τους οποίους συνέφαγεν.Αυτοί πάλιν φιλοξενούμενοι είς του Χατζησώζα τές έβαλαν εις την ‘’τάβλαν του φαγιού’’. Αντιληφθείσα αυτάς η Χατζησώζα τες εφύλαξε και ο θησαυρός έμεινεν του Χατζησώζα που τηγ Καλαβασόν.
dc.relation.sourceΝ. Γ. Κυριαζή, Κυπριακαί παροιμίαι, εν Λάρνακι, 1940, σελ. 401,
dc.relation.sourceindexΚυπριακαί παροιμίαι