dc.titleΛογάρι. Υπάρχουν άνθρωποι που ξαφνικά παρουσιάζονται πλούσιοι. Γι αυτούς λένε πως ηύρανε λογάρι.Δεν είναι άγνωστο πως κάτω από τη γή υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί και μάλιστα στην Κρήτη, όπου υπήρξαν τόσες χαμένες πολιτείες. Πιστεύουν πως ένας αράπης ονειρεύει τους ανθρώπους που και πως θα βρούν το λογάρι, αλλά δεν πρέπει να το μολοήσουν,γιατί αντί για χρυσάφι θα βρούν κάρβουνα. Η Αννα Συλιγαρδάκι διηγείται : ‘’Σ’ένα χωργιό των Χανίων ένας νέος είδε στον ύπνο ντου πως σ’έναν τόπο υπήρχε ένας χρυσός αργαλειός και 7 κουρουπάκια λίρες,χωσμένα μέσα στο χώμα. Το είπε σε δυό αντρειωμένους κι’ αυτοί συμβουλευτήκανε ένα μάγο Παπά. Ο Παπάς τους είπε : Πάρετε τούτα τα διαβαστικά, να τα κρατή ο ένας στην κεφαλή του απάνω μέσα από το σκούφο του.Να πάρετε κι’ ένα μαύρο πετεινό. Στο σημείο που θα σταθή να κράξη ο μαύρος πετεινός εκεί να σκάψετε. Να κάψετε τα χαρθιά, να σφάξετε τον πετεινό, και να πάρετε το χρυσάφι. Ό’τι δήτε να μη φοβηθήτε. Επήγαν και οι τρείς νέοι, αλλά ξεχάσανε να κάψουνε τα χαρθιά. Εσφάξανε τον πετεινό κι’ αρχίσανε να σκάβουν. Σιγά σιγά αρχίσανε να βγαίνουν φωθιές από το χώμα. Οι δύο φοβηθήκανε και φύγανε. Αυτός που είχε τα χαρθιά στον σκούφον του επόμεινε και είδε μια στιγμή να βγαίνουν δαιμόνια δεμένα με αλυσσίδες, τότε τον ήπιασε κι’ αυτόν ο φόβος και τώβαλε στ’αγλάνα με αλυσσίδες, τότε τον ήπιασε κι’ αυτόν ο φόβος και τώβαλε στ’αγλάκι. Έτρεχε έτρεχε πάει σ’ένα γειτονιδάκι (μικρό χωργιό) και τα δαιμόνια τπν κυνηγούσαν. Για την κακήν του μοίρα πέφτει ο σκούφος με τα χαρθιά, τα πέρνπυν οι δαιμόνοι και πομένει ξερός ο άνθρωπος. –Ήτανε πάλι σ’ένα χωργιό τσή Γεράπετρος, εδά εδά τα’ ύστερους χρόνους, μα πριχού την Ένωση, μια σπιθιά κι’ είχενε 7 γιούς και μια μοναχοθυγατέρα. Μιάν αργαντινή εφάνηκε στον ύπνο τσή μάνας ένας αράπακας και τσήπενε : <Να πάς στην ασφεντρουλιά πούναι στον τάδε ντόπο και να βαστάς τρία κεργιά. Να πάς τα μεσάνυχτα, να βαστάς λιβάνι, ν’ ανάψης φωθιά, να βάλης λιβάνι και ν’ ανάψης και τα κεργιά. Ύστερα θα σκάψης στη ρίζα τση ασφεντρουλιάς να βρής ένα λεκανιδάκι χρ4υσά φλουργιά. Αμά να πάς αμοναχή σου και να μην το θαρρέψης κιανενούς. Σκώνεται η γυναίκα ταδέ αύριο, πάει παίρνει 3 κεργιά και λιβάνι,ανημένει να νυχθιάση κι’ απίς εποκοιμήθηκεν η φαμελιά τζη, φεύγει κατσά κατσά και πάει στην οξοργιά εκειά πούτονε η ασφεντρουλιά. Πάει, άφτει φωθιά, βάνει λιβάνι, άφτει και τα κεργιά, ως καθώς τσείχενε αρμηνεμένα ο αράπης, σκάφτει στη ρίζα τση ασφεντρουλιάς και ίντα να δή ! ένα πιτήδιο πιτήδιο λεκανιδάκι γεμάτο χρυσά φλουργιά.Πέρνει τα πάει στο σπίτι τζη. Δεν τως είχενε λεωμένα κουβέντα και τως εφάνηκε μεγάλο παράξενο που τάβρενε τοσανά φλουργιά. Ο γέρος τση εψυλιάστηκε μα μουδέ δεν ερώτηξε. Μα ίντα χάρη διάφορο. Απού τα 7 αρσενικά παιδιά τα 3 σκοτωθήκανε στον πόλεμο, τα δύο εδικοθανατίσανε, ο γιατρός εκουζουλάθηκε κι’ η θυγατέρα ήπαθε λούβα και την έχουνε στην Σπιναλόγγα. –Μιαν άλλη πάλι γυναίκα εμολόγησε του αντρούς τση, γιατί εφοβήθηκε και δεν εμπόργιε να βαστάξη μυστικό, και πήγανε και σκάψανε μαζί μαζί στη ρίζα μιάς βελανιδιάς και βρήκανε ένα γκουρουπάκι βελάνια ξερά και τα πετάξανε του χοιρού ντως και τάφαε. (διηγήσις της Γιαγιάς μου Ασπασίας) –Είναι βέβαιο πως ότι να κάμης συναλλήκι(νταλαβέρι) με δαιμόνους μπορά γενής πλούσος, αμά έχεις κακά ξεμπερδέματα
dc.relation.sourceΕυαγγελία Κ. Φραγκάκι, Συμβολή στά λαογραφικά τής Κρήτης, Αθήνα, 1949, σελ. 78-80
dc.informant.nameΑσπασία