Show simple item record

dc.contributor.authorΦαρμακίδης, Ξενοφών Π.
dc.titleΕυρετή (η)= Ο κεκρυμμένος εν τη γή θησαυρός και ανευρισκόμενος. Ηλ.εκ του ευρίσκω- Η ίδια περι της υπάρξεως θησαυρών εν Κύπρω είνε γενική, αλλά δεν είνε εύκολος η ανακάλυψις του συμβαίνει εν ελαχίστους περιπτώσεσι κατά τύχην ν’ανακαλυφθώσι τούτο όμως δεν γίνεται πάντοτε,διότι η αρετή θεωρείται ιερόν αντικείμεισι και πρέπει Αγιός τις να ροματίση τινα ωρός ανακαλυψιντου. Ο οραματσθείς οφείλει να μεταβή εις το υπό του Αγίου υποδειχθεί μέρος χωρίς ν’ανακοινώση το οραμάντου ευς ουδένα ουδέ εις του πλησιέστερα συγγενή του. Αφ’ ού δε μεταβή, όπου ο θησαυρός δε να σφραγίση του τόπου,δια του τύπου του Τιμίσυ Στεπρού όταν δε αρχίση να σκάπτη πρέπει να μη ομιλή αφόύ δε του εκστάζει και του σαραλάβη, να του μετακοσμίση εις την οικία του στωπηλές πέψιν. Αλλιώς δε και ομιλήση κατά τη όρυξιν ή το αναικινώσει μετά την ορειμάτισιν ο θησαυρός θα χαθή και αντ’εαυτού θα εύρη άνθρακας εβεσμένους. Η Επιστήμη χαραλάμωσιν κάτοικος του χωρίου Μονής της Επαρχίας Λεμισσού καταγομένη δε έν του χωρίου Βάσας της παρά το χωρίον Σανίδαν στη ιδίας επαρχίας γυνή εξη κουτούτος μοι διηγήθη ότι ο Άγιος του χωρίου των (Πολιούχος)ερομάντισε του πατέρα της, ότι εις την τοποθεσίαν (Κούντουρος) υπάρχει ευρετή και να υπάγη προς ευρεσίου της ούτος δε, ακρ’ού ηγέρθη εκ του ύπνου λίαν πρωί περιχαρής παρέλαβε την σύζυγό του και μετ’αυτής μετέβη εις το υποδειχθεί μέρος υπήρξε δε μεγάλη η εκπληξίς του, όταν ηύρε μεν το αγγείον, οίον το περιέγραψεν εις αυτόν ο Άγιος,αλλά κενού.
dc.relation.sourceΑρ. 677, σελ. 30, Κύπρος, Ξ. Φαρμακίδης

Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Except where otherwise noted, this item's license is described as Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές