dc.contributor.authorΠαπαδάκη, Ειρήνη
dc.coverage.spatialΚρήτη, Σητεία
dc.titleΤου παπού μου του Γέρω Φουρνάρη ο κύρης,ο Παπά Νικολός ήκουσε πως στην Τρυποκεφάλα ήτονε το πολύ αλογάρι τση Στείας. Μιαν ημέρα παίρνει τη σκαλίδα ντου και πάει να σκάψη να το βρή. Μιαν κοπανιά εκειά που πορπάτειε κι’ εβάστα και τα χρειαζούμεθα, την παλάμη, τη σκαλίδα, τη σακκούλα πούθελα το βάλει, θωρεί εκειά παραπάνω έναν Αράπη στην Μεγάλην Πεζούλα, πίσσα μαύρο κι εκάθοντανε κι ήλιαζε τα’ αλογάρι. Εδά εδά, σαν είδε τον παπού μου κι εσίμωνε, σηκώνεται ολόθρος. –Λέει : Οπίσω γλήγορα, γιατί κειοσά που θα το βρή τα’αλογάρι τση Τρυποκεφάλας είναι ακόμη αγέννητος.Κι ‘ αρχινά, παιδί μου, και τον εζύγωνε ίσαμε την Μακράν Πεζούλα κι από τοτεσά την εβγάλανε Μακρά Πεζούλα,γιατί ο αράπης ήτονε μακρύς-μακρύς θεόρατος κι ήκανε μακρές ασκελιές δέκα οργυιές. Τρυποκεφάλα= Αγροτική τοποθεσία προς Β του Χαμαιζιού.Διακρίνεται για την αγριότητα της.Λίγα χωράφια και βράχοι μεγάλοι. Η τοποθεσία ανήκει σχεδόν στις οικογένειες Χαλκιαδάκη,απογόνους του Γερώ Φούρναρη και Παπά Νικολού. Πεζούλα,χωράφι επίπεδον και καλλιεργημένον
dc.relation.sourceΕιρ. Παπαδάκη, Λαογραφικά Σύμμεικτα Σητείας, Επετ. Κρητ. Σπουδ. Β, (1939), σελ. 394, αρ. 5
dc.relation.sourceindexΕπετηρίδα Κρητικών Σπουδών, Β
dc.informant.nameΠαπαδάκη, Καλλιόπη