dc.coverage.spatialΝάξος, Άγιοι Απόστολοι
dc.titleΕίναι ‘ς το μεταξύ Μελάνων και Ποταμιάς. Ελέγανε οι παλαιοί ότι επήγε ένας τζοbάνεις και εκάθισενε απάνω ‘ς τη κασσέλα. Και ήσπασενε σαράντα ψείρες και ανοίει η κασσέλα και την ώρα που την είδενε ευτός επόμεινενε (1) και ηπήανε και τον ηύρανε απεθαμένο απάνω. Είπανε ότι έχει πολύ θησαυρό μέσα.(2) Όποια ‘ φάνη τρείς πήχες μονημερίτικο παννί και πάει και το βάλη απάνω θα ανοίξη η κασσέλα. Ένας ήπηρενε μια βαριά κ’ επήγε να τήνε σπάση κ’ επετάχθηκενε ένα χοχλιδάκι κ’ ήβγαλενε το μάτι dου. Κι από τότε δεν εξαναπήγε κανείς να της ‘γγίξη. Το κομματάκι που ήφυενε λείπει τώρα από πάνω. 1)Έμεινεν άπνους. 2)Ήγραφενε, λέει, απάνω όποια φάνη τρείς πήχες μονημερίτικο παννί και να πάη το μεσημέρι να πάρη το θυμιατό να θυμιάση το μεσημέρι να πάρη το θυμιατό να θυμιάση το μεσημέρι θ' ανοίξη.Αλλά δε προλαβαίνη καμμιά.Ελέγανε για τη θειά την Μαριγώ αλλά κ'εκείνη δε προλάβαινε
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2342, σελ. 22-23, Στεφ. Ημέλλου, Νάξος, (Άγιοι Απόστολοι Μελάνων), 1960
dc.subject.legendtitleΤση βασίλισσας η κασσέλα