dc.contributor.authorΝεστορίδης, Κ.
dc.coverage.spatialΛακωνία, Γύθειο
dc.titleΩς εντή άλλη Ελλάδι, ούτω έν Μάνη υπάρχει πίσς, ότι πολλαχού κρύπτεται θησαυροί. Όυτως εν ικβάλω υπάρχει παράδοση, καθ ην εκεί που κρύπτεται θησαυρό. Λέγεται δε το εξής. Αντικρυά μου κ’ αντικρυά σου κ΄αντίκρυ ‘ς το φεγγάρι εκεί κοιμάτ ο τα’ασήμι ‘ς το λογάρτ. Τοιαύτη παράδοση η εν Οιτύλω : Δεξιά μερτά του λαγκαδιού κ αριστερά του κάστρου εκεί κοιμάτ’ ο κάκαλη ‘ς το φλουρί γεμάτη. Η παράδοση αύτη προήλθε πιθανώ εκ τούτου. Ι εκ τα του Στεφανόπολι παρά το πορτοπήγιο, λιμένα των ορτύγαν, υπήρχον δύο αγάλματα παριστάντα τον Απόλλωνα κ την Άρτεμιν.Επί του ένας υπήρχεν η εξής επιγραφή. Αγνάδια μου κ’αγνάδια σου κάκαβη εδώ κείτεται. Επί δε του άλλου του της Αρτέμιδα η επιγραφή έλεγον : Αγνάδια είν’ το λογάρτ κ’ εδώ μάλαμα το λογάρτ. Τε τα την τότε γενικές παραδεγνένων παράδοσιν μοναχή μεραίτη δύο αιώνας πρόθερον ήτα κατά τον 15 αιώνα εξαλείψης τας αρχαίας επιγραφάς αντικατέστεσε ταύτις διατιπανετέρω και επιχείρησαν μεν ν'ανακαλύψωσι τους θησαυρούς, αλλά δεν το κατώρθωσαν... Η επιθυμία κι ανακαλύψεως διηγείρετο, αλλ'άμα οι κάτοικοι του ενη χωρίον εσεχείρον ανασπης εκαλύονται υπο των κατοίκων άλλον πλησίον χωρίου. Πολλάκη δε ήλθαν κι χείρα τούτων .Οι ανεπτυγμένη όμως δεν επ'ιστευον κι τοταύτω παράδοσην,εθεώρουν .Εκυή της πίστεως ταύτη κι κεκρυμμένων θησαυρού πιστεύεται ότι άνθρωπος δύναται να ονειρευθή θησαυρού,ον δύναται να εύρη,ου μεν είδη το όνειρου του η μηδένα,άλλες ευρτσάνει άνθρωπος. Ίνζει δεν και η παροιμία : άνθρωπος κ'θησαυρός. Ίμες πολλοί ωνειρεύθησαν η ου μη ώρον θησαυρός,ηύραν θεμέλια αρχαίων οικοδομών ή εκκλησιών. (voyage en Grece pendant te annew 1797 1978 τομ Α. Σελ. 255-259)
dc.relation.sourceΑρ. 532, 275, Νεστορίδης, Γύθειο
dc.subject.legendtitleΚεκρυμμένοι θησαυροί