dc.coverage.spatialΜεσσηνία, Πύλος, Κορώνη
dc.titleΤου Ταρσούλη το λιοτρουβειό βαστάει. Άλλοι λένε πως είναι ένας αράπης μέσα, Άλλοι έχουνε ίδει έναν φουστανελλά. Η Αντριάννα τόνε είδε συνάμωρο τον Αράπη ένα βράδυ που κατέβαινε στο μώλο. Κσθότανε απ’ όξω από το λιοτριβειό και κάπνιζε τη τζιμπούκα του. Η Γαρμμίνα πάλι, ένα βράδυ που πήγαινε σπίτι της μ’ένα πιάτο φαί στα χέρια, είδε ένα χέρι δίχως κορμί, να βγαίνη μέσα από το λιοτριβειό και να της δίνη ένα σφάλιαρο, που έπεσε το πιάτο από τα χέρια της και τσακίστηκε και γύρισε στο σπίτι της μαλιναρισμένη. Στου Παμεινώντα πάλι λένε πως ούλη νύχτα ακούνε το λιοτριβειό να δουλεύη και τα στοιχειά να κουβεντιάζουνε αναμεταξύ τους. Ένα βράδυ τέτοιο σαματά εκάνανε, που κατέβηκε ο Παμεινώντας να ιδή μήπως κι’ είχανε μπή τίποτε κλέφτες μέσα γιατί είχε ακούσει απόξω σαν να ξεφορτώνανε άλογα και σαν ν’ ανοίγανε τις πόρτες, μα σα βγήκε στο δρόμο και πήγε κοντά, τα βρήκε ούλα σφαλιχτά και μέσα ήταν σκοτάδι, πίσσα. Το Σταματοπλάκι πάλι είδε μια νύχτα ένα φουστανελλά κακομούτουνο κι ‘ έφερνε το λιοτριβείο βόλτα. 1)συνάμορος = ολόσωμος, ολοζώντανος. - 2)μαλιναρισμένη= κατατρομαγμένη, τρομοκρατημένη. - 3)Οικία ευρισκομένη παρά το ελαιοτριβείον
dc.relation.sourceΑρ. 1159 Β, σελ. 32, Γ. Ταρσούλη, Κορώνη Πυλίας, 1938
dc.informant.nameΠικιού, Μαγδάλω