dc.contributor.authorΧρηστίδης, Αριστόβουλος Α.
dc.coverage.spatialΘράκη, Γέννα
dc.titleΜαντραβούνα : Ούτω καλείται ο υπό γήν κεκρυμμένος θησαυρός. Πολλοί δε’ άνθρωποι, των οποίων άλλοι μεν πείθονται είς ταύτα νυπνιάσματα, άλλοι δε σπουδαιότεροι τούτον συσπιστούσι μεν εις αυτά, πιστέ νουν όμως είς την ύπαρξιν μαντραβουνών του κλεπτών εντός της γής κεκρυμμένων, πολλοί τοιούτοι τέλος μόνον έργον έχουσι το να ανασκάπτωσι νύκτυρ την γήν. Επειδή δε συνήθως οι εννωνιαζόμενοι τα νυπνιάσματαως μέρη εν οις υπάρχουσιν οι κεκρυμμένοι θησαυροί υποδεικνύουσι πέτρας αγκώδης, βράχους και δένδρα, τούτου ένεκα εις τα τοιαύτα διευθύνενοι συνήθως τας νυκτερινάς την αναζητήσεις. Ενίοτε όμως και εντός της κώμης εξερχόμενος της την πρωίαν του οίκου τον βλέπει συνωστισμένον έν τη οδώ και πλησιάζιν μετ’ εκπλήξεως βλέπει το λιθόστρωτον ανεσκαμμένον εις βάθος ενός περίπου μέτρον. Τότε δ, εάν εύχη αγνώς της υποθέσεως πληροφορείται ότι χρυσοθήρας άγνωστοι την νύκτα ανέσκαυγαν αυτό ζητούντες χρυσόν. Ουχ ήττον το των αρχαίων < ουδέν κακόν άμικτον καλού> εφαρμόζεται και ενταύθα και πολλάκης εις τοιαύτας νυκτερινάς ανασκαφάς οφείλεται η ανακάλυψεις πολλών αγαλμάτων ή και τάφων αρχαίων, όπου συνέβη ου ωρό πολλού εν αυτώ τη κώμη δεννη, ένθα ανεκαλύφθη αρχαίος τάφος.
dc.relation.sourceΑρ. 149, σελ. 35, 8 , Χρηστίδης Αριστόβουλος Α., Γέννα Θράκης
dc.coverage.geoname734064/Θράκη, Γέννα