dc.contributor.authorΓεωργίου, Ανδρέας
dc.coverage.spatialΑθήνα
dc.titleΕντός της δασώδους περιοχής είς τους πρόποδας της Μαδαρής, μεταξύ των χωρίων με το όνομα ‘’αερικοί λάκκοι’’, η οποία έχει μήκος δέκα μίλια. Τούτο συνεπέραναν εκ του ότι κάποτε, λέγουν, έβαλαν μιαν αίγα εκ της εισόδου του και αυτή εβγήκε εις έν χωρίον απέχον δέκα μίλια περίπου εκ της αρχής του σπηλαίου τούτου. Ο λόγος δια τον οποίον είναι τόσον γνωστόν το σπήλαιον είναι ο εξής : Πιστεύεται ότι εντός αυτού ευρίσκονται όλα τα αντικείμενα της εκκλησίας του Αγ.Επιφανίου π.χ. εικόνες ολόχρυσαι της Παναγίας και του Αγ. Γεωργίου, σταυροί και εξαπτέρυγα, ιερά άμφια κ.λ.π. Επίσης δε και πλούτος πολύς, αρκετός να τρέφεται, ολόκληρος η Κύπρος, εφ’ όσον υπάρχει ζωή επ’αυτής. Αυτά όλα, λέγουν, ότι τα έβαλαν εκεί μέσα οι Ενετοί, όταν οι Τούρκοι κατέλαβον την Κύπρον, με σκοπόν να τα προφυλάξουν από την καταστροφήν, την οποίαν θα επέφερον οι βάρβαροι. Αυτά μπορεί να είναι αληθή, διότι εις μικράν απόστασιν εκ του σπηλαίου ευρεθησαντά ερείπια μιας εκκλησίας, η δε περιοχή ονομάζεται ‘’Άγιος Επιφάνιος’’. Οι θησαυροί όμως μένουν πάντοτε κρυμμένοι, διότι,κατά την παράδοσιν, υπάρχει κάποιος φύλακας που απαγορεύει την είσοδον είς το μέρος όπου κρύβονται τα ιερά αντικείμενα και φονεύει κάθε ένα ο οποίος θα προσπαθήση να αφαιρέση αυτά εκ του σπηλαίου. Ότι κάτι υπάρχει μέσα στο σπήλαιον, δεν υπάρχει αμφιβολία,διότι κάποιος χωρικός από τον Πολύστυπον με μερικούς συντρόφους του, έχοντας αρκετόν σχοινί μαζί των κατώρθωσαν να εισέλθουν αρκετά βαθιά, εύρον δε επί των τοίχων διάφορα κρανία, δαχτυλίδια,πίπες κ.λ.π Επειδή όμως δεν υπήρχεν αρκετός αέρας και είς πολλά σημεία έπεσαν χώματα, δεν ηδυνήθησαν της παραδόσεως διατηρούνται εις αυτό. Και εγώ ο ίδιος το επεσκέφθηκα, όταν ήμουν μικρός, και μη δυνάμενος να εισέλθω, αρκέσθηκα να ρίξω μερικές πέτρες, ο δε αντίλαλος ο οποίος ηκούετο ωμοίαζε προς τον αντίλαλον της καμπάνας. (Σημ. Μαδαρής= Κύπρου)
dc.relation.sourceΑνδρέα Γεωργίου, ''Οι Αερικοί λάκκοι'', Μαθητική Εστία, έτος Ζ', 1957, σελ. 110, αρ. 18
dc.relation.sourceindexΜαθητική Εστία, Ζ
dc.coverage.geoname264371/Αθήνα