dc.coverage.spatialΑιτωλία, Αμβρακιά
dc.titleΑπάνω σε ψηλό βράχο πετρώδη κοντά σε παραπόταμο του Αχελώου είναι κάστρο: το Αντίκαστρο. Στην πύλη του κάστρου είναι ερείπια αρχαίου ναού στον τόπο βρίσκονται 3-4 σπόνδυλοι με ραβδώσεις, τεμάχια γείσων και κετωπών. Στο κάστρο αυτό αμαφέρεται η παράδοσις: "Πέρναγαν οι βλάχ’ (όταν επανήρχοντο από τα χειμαδιά και αν έβαιναν εις την Ευρυτανίαν) Τράβξαν κάτ’, τράν τα έλ’πι ένα τραΐ. Γυρίζ’ πίσου ένας βλάχους κι ηύρι σι νιά κουκουριφτιά απού κάτ’ δυό θηρία κι το τραΐ διμένου, παρέκ’ θησαυρό π’του φύλαγαν τα θηρία. Αδικεί κρέμασι τν κάππα τ' κι πήι στουν άλλου βλάχου κι του είπι αυτά κι του είπι, να πα να σκοντώσι τον θηρίον. Γυρίζνι τράν, δεν είδαν τίποντι άλλου παρά την κάππα ικεί στν κουκουριφτιά. Αυτή η κουκουριφτιά ήταν στην κουκουριφτιά. Τώρα πάει. Μουλόγαγαν οι γιρόντ’. Ικείν η κουκουριφτιά δεν εινί τη τώρα.
dc.relation.sourceΑρ. 1001, Λουκοπούλου, Αιτωλικά, Αμπρακία
dc.subject.legendtitleΠαράδοσις περί θησαυρού εν Μαλεβρώ ή Αντικάστρω της Τριχωνίας