dc.titleΤον παλιόν καιρόν ελέασιν πως είχε δκυό δράκους, που κατοικούσαν ο ένας στο βουνό Κουμούλλη και ο άλλος στο Φιλιέρημο. Εζήλευκεν ο ένας τον άλλον και μια μέρα εστέσασι τρομερό πόλεμο. Ο δράκος της Κουμούλης έπιασε μια μιάλη πέτρα που την έρριξε με δύναμη κι επήεν πάνω στο Φιλιέρημο. Ο δράκος του Φιλιέρημου έπιασε τότες την πέτρα, για να τη ρίξη, κι'αυτός πάνω στην Κουμούλη μ'έν τα κατάφερε κι έπεσε αλάρκου που το βουνί κοντά στα Μαριτσά. Που τότες η πέτρα μένει εκεί κι'όποιος περάσει την βλέπει. (εστέσασι τρομερό πόλεμο= Ο θρύλος αυτός μοιάζει με τον πόλεμο των γιγάντων όταν χωρίστηκεν ο Όλυμπος απο τον Κίσσαβο και ανταποκρίνεται με κάποιο γεωλογικό φαινόμενο κι'εδώ)
dc.relation.sourceΑναστ. Βρόντη, Ροδιακά, Αθήναι, τόμ. Β, 1950, σελ. 12, αρ. 2
dc.relation.sourceindexΡοδιακά Λαογραφικά, Β