dc.coverage.spatialΚύπρος, Πεδουλάς
dc.titleΜια φορά και ένα καιρό στο Πεδουλά έχει μια τοποθεσία που ονομάζετε τρίματος διότι είχε ένα δράκο με τρία μάτια και έτρωγεν τον κόσμο που επήγαιναν να φέρουν νερό επειδή δεν είχε νερό στο χωριό. Αυτός εζούσε σ’ένα μέρος μέσα στους λάτους όπου αυτό το μέρος ήτο ακαλιέργιτο. Όποιος επήγαινε να γεμώση το έπερνεν και το εχόγλα. Εκεί είχε μια κανίστρα όπου εθικάζοντο πανί οι χωριανοί. Μια μέρα επήεν μια γυναίκα και επήραν το κόσκινο γεμάτο κανιά, για να θκιασθή πανί. Εκεί επειδή επήγαιναν να φέρουν νερό εχάνοντο τα μωρά. Μια μέρα επήεν μια γυναίκα και ηύρεν την μαίρισαν γεμάτη πόδια και κεφάλια των μορών πάνω στην φωτιάν μώλις την ίδεν επήεν μές τον βάτον. Και άμα και ίδεν τον τα όψισεν τα κανιά και έψυεν και επέρασεν τον ποταμόν ο Τρίματος μώλις την ίδεν της εφώναξαν που πάεις κουμέρα Αννού. Ήντα να σου πώ κουμπάρε μου έχασα ένα κανί όχι έλα και τα πανιά σου εν σωστά, όχι, έχασα ένα κανί. Και αυτή επήεν στο χωρκό και το είπεν του κόσμου και ο κόσμος επήεν και το ηύραν μέσα στον βάτον και με την μαίρισαν και έτρωεν αυτός, και αυτοί του έδωσαν φωτιά και τον έκαψαν. Η Τριμάτα έκατσεν πάνω στην πέτρα με τα Τριματούθκια της και έκλεεν και έλεγεν έχασα το παπόρι μου και επήεν μεσ’ τον βάτον του βάτου του εκρούσασι και έκατσα και έκλεα το. Και ύστερα εσκοτώσαν την και αυτήν και τα Τριματούθαιαν της.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2353, σελ. 187-188, Γεωργ. Κ. Σπυριδάκη (διά μαθητών), Πεδουλάς Κύπρου, 1960
dc.subject.legendtitleΟ Τρίματος
dc.informant.nameΠροδρομίτου, Εφροσύνη