dc.contributor.authorΠεριστιάνης, Ιερώνυμος Κ.
dc.titleΚατά την εν Καρμήν κρατούσαν παράδοσιν ‘’Δράκος’’ ωνομάσθη η θέσις και η πηγή εκ μιας μεγάλης μάχης ήτις έλαβε χώραν εις την ύπερθεν κοιλάδα και τα υχώματα του αγίου Δαρίανος μεταξύ των στρατευμάτων της Ρήγαννας τα’άηλαρκού και των εχθρών αν της, καθ’ήν καταμηδόν έρρευσε το αίμα μέχρι της πηγής. Άλλοι λέγουσιν ότι η πηγή εφελάττετο υπό Δράκου, εξ αθ’ και έλαβε το όνομα. Ημείς δε λέγομεν ότι είναι η πηγή των Δαιμόνων της εποχής του αγ.Ιλαρίωνος του Μεγάλου, αίς η λαική φαντασία εις Δράκοντας μετέτρεψε και εξωμοίωσεν. Επί φυσικού ερριζωμένου ογκολίθου ου μακράν της πηγής. Επί της δεξιάς πλευράς του δρόμου-Καρμίου-Δράκου-Λευκοσίας περι τος 50 πόδας από της πηγής, εύρηκαν αρχαιότατος μέγας λαξευτός έλλην. Σταυρός, ύψους 2 ποδών, μήκους… 10 δακτύλων. Πλησίον δε της πηγής δεικνύεται μέχρι σήμερον ογκόλιθος κινητός στρογγύλος εις το μήλον του Δράκου, αναφέρεται δε και το Καντζέλλιν του Δράκου όπερ η παράδοση θέτει επί της προς των πηγών οδώ, προς το Κάρμιν, να κωλίτη την ελευθέραν δίαβασιν. Ο Σταυρός είνε, γνωσιόν, το σύμβολον κατά του Διαβόλου και αιδόλως απίθανον να χρονολογήται από των χρόνω της αγ.Ιλαρίωνος τεθείς ως φόβητρον των πονηρώ πνευμάτων. Κατά παράδοσιν λαικήν εκ Καρμίου ο ειρημένος Σταυρός είναι ο Σταυρός όπου εκατέβαινον ο άγιος Ιλαρίων εις την βρύσιν του Δράκου. Αυτή είναι η σαφεστέρα εξήγησις επιβεβαιούσαν την ημετ.γνώμην περί το σπηλαίον της Λαιπάτσας ως του πραγματικού Γερομητηρίς το Αγίο Ιλαρίωνος του Μεγάλου εις των οπαδών αυτό.
dc.relation.sourceΑρ. 436, σελ. 13, Κύπρος, Ιερ. Περιστιάνη
dc.subject.legendtitleΔράκος