dc.contributor.authorΒρόντης, Αναστάσιος
dc.coverage.spatialΡόδος
dc.titleΚοντά στη Σάλακο στο Καπί (κηπί) ήτον πριν λίγα χρόνια μια σκαλιστή πέτρα, που την έλεγαν του Δράκου η βούρνα γιατί κάθε μέρα οι τσοπάννιδες την εγέμιζαν γάλα για να’ρτη ο δράκος να το φάη. Ο δράκος αυτός κατοικούσε πάνω στον Προφήτην Ηλία στον Δρακόσπηλιο και κατέβαινε κάθε μέρα για το ταίνι του (φαγητόν). Αλλοίμονο και τρις αλλοίμονο στους μαντρατόρους αν έκαμναν καμμιά μέρα τον βαρύ και δεν εγέμιζαν γάλα την βούρνα.Τα κατσίκια και τα πρόβατα τους θα πάθαιναν μεγάλην καταστροφή. Κατά την γνώμη μας η παράδοση αυτή είναι η ίδια με το <Πινάκι του Δράκου> που αναφέρει ο Πολίτης στη συλλογή του (αριθ. 401) διότι στην Βιλλανόβα δεν σώζεται καμμιά τέτοια.
dc.relation.sourceΑναστ. Γ. Βρόντη, Παραδόσεις και Τραγούδια, Ρόδος, 1930, σελ. 32, αρ. 34
dc.relation.sourceindexΤης Ρόδου: παραδόσεις και τραγούδια