dc.titleΌξω που την Αρχίπολη έχει μιαν αρχαία βρύση χτισμένη με μεγάλες πέτρες και την λέουν του Δράκου η βρύση. Στο λαούμι (υδραγωγείον) της βρύσης αυτής κατοικούσεν ένας δράκος που δεν άφινε τες γυναίκες της Παληάς Αρχίπολης να γεμίσουν. Για να πάρουν νερό έπρεπε κάθε βδομά(δ)α να δώσουν στον δράκο να φάη μιάν κοπέλλα.Κάθε Παρασκευήν κατέβαιναν στα κόκκινα ντυμένες όλες οι Αρχιπολενές και ψίκεβγαν την κόρην που ήτον σειρά της να φάη ο Δράκος. Χρόνια πολλά έπερνε το βδομαδιάτικό του αυτό ταίνι ο δράκος ως που τους ελυπήθη ο Άης Δημήτρης και τον εσκότωσεν με τον κοντάριν του Γι’αυτό και οι Αρχιπολενοί έχτισαν στον Άη Δημήτρη μιάν ωραίαν εκκλησιά και κάμνουν στην χάρη του μεγάλο παναύρι. Η παράδοση αυτή όπως και της Νύφης της Σαλάκου έχει μεγάλην σχέσιν με την ελευθέρωσιν της Ανδρομέδας από τον Θησέα και τον φόνον της Χιμαίρας από τον Βελλεροφόντην. Και στην Άτρια της Άη Σιέρου έχει πάνω σε πέτρες κάτι δαχτυλιές και λέσιν πως είναι των δράκων που μένασι σε μια σπηλιά εκειά κοντά. (βρύση= Δράκου βρύση έχει και στο Δερμέν τερέ (Μυλοπόταμος)έξω από την πόλιν Ρόδον και στη Λάρδο).
dc.relation.sourceΑναστ. Γ. Βρόντη, Παραδόσεις και Τραγούδια, Ρόδος, 1930, σελ. 34 - 35, αρ. 33
dc.relation.sourceindexΤης Ρόδου: παραδόσεις και τραγούδια