dc.contributor.authorΒογιατζίδης, Ι. Κ.
dc.coverage.spatialΑρκαδία, Κυνουρία, Καστρί
dc.titleΤο λιόκρινο είναι ένα φίδι σα χρυσό και λάμπει. Το έχουνε πολλοί ιδωμένο. Έχει ‘ς το κεφάλι δυο κερατάκια και ‘ς τη μέση την κορώνα του βασιλιά. Άμα το ιδής να ρήξης ένα σκουτί από πάνου σου δικό σου κ’εκείνο αφίνει τα κερατάκια και φεύγει. Όποιος τα χει αυτά δε φοβάται ούτε από σφαίρα ούτε από άλλο κακό. (Περί του πόθεν το όνομα λιόκρινο και πως επλάσθη η δοξασία περί κερασφόρων όφεων βλ. Πολίτου Παραδός. σελ. 987. Εν Σοποτώ Καλαβρύτων υπήρχε γραία, ήτις ισχυρίζετο, ότι ήτο κάτοχος τοιούτου κέρατος, όπερ μετεχειρίζετο ως φάρμακον κατά των δηγμάτων των όφεων, προσφέρουσα εις τους δηχθέντας ύδωρ εντός του οποίου έθετε προηγουμένως το λιόκρινο).
dc.relation.sourceΚαστρί Κυνουρίας , Λαογραφία Ε, 1915 – 1916, σελ. 205, αρ. 11
dc.relation.sourceindexΛαογραφία, Ε