dc.titleΗ οχιά γεννάει φιδόπουλα ενώ όλα τα άλλα τα φίδια γεννάνε αυγά. Γεννάει όλο οχιές και έναν αστρίτη. Άμα έρθη ο καιρός να γεννήση ξαπλώνεται σε ένα μέρος. Εκεί δεν γεννάει αυτή αλλά τα φιδόπουλα την τσιμπάνε λίγο λίγο και την τρυπούν και έπειτα βγαίνουν όξω. Άμα βγούνε τα φιδόπουλα όξω ψοφάει η οχιά. Αυτό λένε πως είναι αληθινό γιατί ένας από το Καρπενήσι κοντά του πήγαινε στο σπίτι του ηύρε μια οχιά ξαπλωμένη μέσ’ τη στράτα και αυτή ήτανε Τρύπια ‘ς τα πλευρά κι’από μέσα βγαίνανε φιδόπουλα και τρύπωναν μέσ’τις πουρνάρες. Η οχιά λέει ‘’Αν σε φάω εγώ με το μέλι και με το γάλα αν σε φάη ο γιός μου ο αστρίτης το τσαπί και το φκυαράκι. Η οχιά δε μαγεύεται ; Στο Βραχωρι μια φορά έβαλαν φώτα ηλεκτρικά και φαινότανε η πόλη όλο ποτάμι. Μια από τις χωριάτισσες που φέρνουν ξύλα ‘ς το Βραχώρι είπε πως δεν είναι τίποτε γιατί αυτή είχε μια οχιά,φορτωμέννα που ήτανε τρυπωμένη ΄ς το κούφωμα ενός ξύλου. Οι άλλες οι χωριάτισσες μάσανε απάνω τα στάνια τους γιατί νόμιζαν πως αλήθεια είναι ποτάμι και θα τη βρέξη αυτή όχι. Γι’αυτό άμα βρής οχιά πρωτομαγιάτικη να της κόψης το κεφάλι και να το βάλης μέσα σε ένα χαρτί. Αυτό να το φυλάγης ‘ς την τσέπη σου. Έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Είναι φυλαχτό για κάθε τι. Το φίδι αδρεσκλάει τον άνθρωπο μια φορά το χρόνο είτε πλούσιον είτε φτωχό. Άμα βρής, φίδι να σου κόβη το δρόμο είναι καλά γιατί έτσι κόβει τους οχτρούς σου. Άμα βρής φίδια δυό μαζί αν είσαι ανύπαντρος δεν πρέπει να τα σκοτώσης γιατί δε θα παντρευτής.
dc.relation.sourceΑρ. 148, σελ. 32, Αιτωλία, Λουκόπουλος
dc.subject.legendtitleΗ οχιά τα φιδόπουλα και η δύναμη του φιδιού