dc.titleΕις απόστασιν 5 λ. της ώρας προς το μεσημβρινόν μέρος του Γερακιού κείται ηρειπωμένος Πύργος περιμανδρωμένος, όπου η παράδοσις φέρει ότι κατώκουν οι ‘’Σκυλοκέφαλοι’’ ενώ είς το Κάστρο που είναι είς απόστασιν ώρας προς το βορειοανατολικόν του Γερακιού κατώκουν οι Κοντορεβιθούληδες. Κάποτε κόρη Κοντορεβιθούλη, επήγε να πάρη νερό από τη πηγή που είναι εις τους πρόποδας του Κάστρου και εκεί την απήγαγε ένας Σκυλοκέφαλος. Τα αδέλφια της κόρης προσεπάθησαν να την ανακαλύψουν αλλά και εξ αυτών εχάθηκεν ο ένας. Ύστερα από λίγο καιρό ενώ έτρωγεν η κόρη μέσα στο Πύργο στο Τραπέζι των Σκυλοκέφαλων μαζύ με τον άνδρα της παρετήρησεν ότι παραπλεύρως της έτρωγε κάποιος σκυλοκέφαλος χέρι ανθρώπινο το οποίον έφερε μικρό δαχτυλίδι. Αμέσως ανεγνώρισε το δακτυλίδι του αδελφού της και δραπετεύσασα κατέφυγε στο Κάστρο όπου ανεκοίνωσεν όλα εις τον πατέρα της. Πόλεμος ηγέρθη μεταξύ Κοντορεβιθούληδων και Σκυλοκεφάλων ο οποίος απέβη αμφίρροπος. Την νύκτα όμως οι Κοντορεβιθούληδες εκάρφωσαν τα πέταλα των ζώων των ανεστραμμένα ίνα μη δυνηθούν οι αντίπαλοι των και διακρίνουν την διεύθυνσιν που θα πάνε και έφυγαν από το ανατολικόν μέρος του Κάστρου προς τον Ιέρακα, από όπου διεπεραιώθησαν και εγκατεστάθησαν εις την περιφέρειαν των Σφακιών.
dc.relation.sourceΣπαρτιατικά Χρονικά, έτ. Α, (1937/38), σελ. 7, αρ. 6
dc.relation.sourceindexΣπαρτιατικά Χρονικά, Α