dc.contributor.authorΚουρτίδης, Κωνσταντίνος Γ.
dc.contributor.authorΚωνσταντινίδης, Γ.
dc.coverage.spatialΑδριανούπολη
dc.titleΓκουγκουχτούρα: Είδος περιστεράς φαναί με μέλανα δακτύλιου επι του τραχήλου η ονομασία πεποιημένη εκ της φωνή του πτηνού (γκού γκού,χτού,γκού γκού,χτού). Πιθανώς η παρά τους ζωολόγοις φάσα. Περί του πτηνού τούτου υπάρχει παράδοσις καθ’ών λέγεται ότι ήτο άλλοτε μαθητής ράπτου και επειδή υπέφερε τα πάνδενα υπο του προισταμένου του παρεκάλεσε τον θεόν να τον μεταβάλη είς πτηνόν. Ο θεός εισήκουσε την παράκλησιν του και επειδή κατά την μεταμόρφωσιντου έφερε μαύρον ράμμα επι του λαιμοδ του δια τούτο έχει το μέλαν περιλαίμιον. Άξιον παρατηρήσεως ότι έν τω τα διάφορα είδη των περιστερών συνέρχονται είς μείξιν προς άλλη ως πχ. Αι πυλειάδες μετά των κοινών περιστερών μόνη χύτη η φάσα συνάπτει ζεύγος μόνον μετά των ομοειδών της.
dc.relation.sourceΑρ. 34, σελ. 8, 109, Κ. Κουρτίδης και Γ. Κωνσταντινίδης, Αδριανούπολις
dc.coverage.geoname747712/Αδριανούπολη