dc.contributor.authorΑδαμίδης, Αλέξανδρος Κ.
dc.coverage.spatialΚοζάνη, Βόϊο, Δαμασκηνιά
dc.titleΔυτικά της Δαμασκηνέας και βόρεια των Οντρίων υπάρχει σήμερα μια πέτρα που μοιάζει μ' άνθρωπο (κοπέλλα) απολιθωμένο. Ο λαός έπλεξε γύρω απ' αυτό το ομοίωμα τον ακόλουθο μύθο. Στα τραγικά και σκοτεινά χρόνια της Τουρκικής σκλαβιάς, υπήρχε μια πολύ όμορφη κοπέλλα την οποία οι Αρβανίτες την κυνήγησαν μ' ανήθικους σκοπούς. Η κοπέλλα για να αποφύγη τον εξευτελισμό κατέφυγε σε σπηλιές και βράχους να κρυφτή. Αλλά και εκεί οι Αρβανίτες τη βρήκαν. Διέξοδος για την κοπέλλα δεν υπήρχε. Ανέβηκε ψηλά στο βράχο κι εκεί προσευχήθηκε και παρεκάλεσε το Θεό να τη σώση. Ο Θεός άκουσε τη δίκαια προσευχή της και την έσωσε. Την απολίθωσε. Από τότε πήρε και η γύρω περιοχή το όνομα κοπέλλα.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2442, σελ. 146 – 147, αρ. 1, Αλεξ. Αδαμίδου, Δαμασκηνέα Βοΐου Κοζάνης, 1962
dc.subject.legendtitleΗ κοπέλλα
dc.keyword.dateΤούρκικη σκλαβιά