dc.contributor.authorΟικονομίδης, Δημήτριος
dc.coverage.spatialΝάξος, Απείρανθος
dc.titleΠαρά την αγίαν Κυραικήν εις το Καστρί (“Όξω χωριό”) υπάρχει βράχος ύψους 15 περίπου μέτρων λεγόμενος Ορθόλυκας ή του ρωμανού το bήδημα. Περί τούτου λέγονται τα εξής : “Ήτονε κάποιος Ρωμανός πό νέβαινει απάνω στη gορφή τπυ ορθόλυκα κ' ήτρωε με το ψωμί dου το λάδι του καdήλιου τσ' αϊάς – Κυριακής. Μια νημέρα ν' ενέβη ναπάνω κ' ύστερα δεν εbόρειε να κατέβη κι εσάρταρε. Ήπεσεν όμως κάτω στο σαρτάρισμα κ' εσκοτώθηκε. Από στότες τον Ορθόλυκα τόνε λέσι : το bήδημα του Ρωμανού”. Πιστεύουν ακόμη οτι επί του βράχου υπάρχουν γράμματα, τα οποία ουδεις φθάνει να τα ιδή, οτι ήτο ενωμένος μετά του παραπλεύρως υπάρχοντος βουνού “κι όταν ο Ρωμανός ήτρωε dο ψωμί dου με το λάδι, εχωρίστηκε κι εδιάηκε.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 1585, σελ. 28 – 29, Οικονομίδου Δ, Απείρανθος, 1934
dc.subject.legendtitleΤο “bήδημα του Ρωμανού”