dc.coverage.spatialΉπειρος
dc.coverage.spatialΘεσσαλία
dc.titleΚουτσοφλέβαρος = ο Μήν Φεβρουάριος, ως κουτσός, λειψός και ασύμφωνος ως προς τον αριθμόν των ημερών προς τους άλλους μήνας. Κοινή περί τούτου παράδοσις είναι η εξής : Γραία τις ποιμένιος υγιές και ακμαίον έχουσα πάλαι ποτέ το ποίμνιον της μέχρι σχεδόν του τέλους Μαρτίου, όστις τότε ηρίθμει όσο κια ο Φεβρουάριος ημέρας, όπως και οι λοιποι μήνες,, έλεγεν υπεροπτικώς προς τον Μάρτιον “Πρίτς, Μάρτη μου, τάβγαλα τα κατσίκια”. Εκ της κομπορρημοσύνης της γραίας δυσαρεστηθείς ο Μάρτιος απεφάσισε να εκδικηθή ταύτην. Διό παρακαλέσας τον συνάδελφον του Φεβρουάριον και δανεισθείς παρ' αυτού 3 ημέρας (δάνειον αγύριστον ) προκάλεσε φοβερώτατον χειμώνα, σύντομον μεν αλλά καταστρεπτικώτατον δια την γραίαν της οποίας κατεστράφη ολόκληρον το ποίμνιον. Ούτω δ' έμεινεν ο Φεβρουάριος κουτσός διότι τω αφηρέθησαν αι 3 τελευταίαι, ήτοι αι 29, 30 και 31, αίτινες δια τούτο καλούνται και “ημέρες της Γριάς”. Κατά ταύτας επικρατεί βαρύς ως επί το πλέιστον καιρός.
dc.relation.sourceΑρ. 422 – 117 – 118, Ήπειρος και Θεσσαλία, Ανωνύμου
dc.subject.legendtitleΚουτσοφλέβαρος – Ημέρες της Γριάς