dc.contributor.authorΚληρίδης, Νέαρχος
dc.titleΤες 3 του Μάρτι εν άσχημα να κλαεύκουν. Ο λόγος άγνωστος. - Κλαεύκεις τομ Μαάρτιν, στραώννεις ταμπέλιν γιατί τρέχουν τα κλήματα και πάει η δυναμί του. Το νερόν, δηλ. Οι χυμοί των κοπτομένων τον Μ΄σρτιομ κλημ΄στων, θεωρείται ως φάρμακον προς θεραπείαν της οφθαλμιάσεως, περισυλλέγεται δε δια φιαλιδίου καταλλήλως δενομένου επί του κοπέντος κλήματος. Καθ' όλας τας ημέρας του Μαρτίου και ιδίως κατά την πρώτην και τελευταίαν, εάν ο καιρός είναι πολύ ψυχρός “Ο Μάρτις βάλλει τήε ρκά στόφ φούρνον”, διότι κάποτε μια γραία ηθέλησε να ειρωνευθή τον Μάρτιον, οτι δεν τον φοβείται πλέον ούτε εκείνον ούτε το ψύχος του. Την γραίαν ταύτην ο Μάρτιος δια να εκδικηθή, διότι τον ειρωνεύθη ούτω, ηνάγκασε μα θερμάνη κλίβανον και να εισέλθη εντός αυτού δια το δριμύ ψύζος το οποίον έκαμε επίτηδες δι αυτήν. [ Τούτο λέγεται μάλλον δια τον Ιανουάριον, δανεισθέντα πρός τούτο μιάν ημέραν από τον Φεβρουάριον. Ούτω δικαιολογείται η ελάττωσις των ημερών του Φεβρουαρίου κατά δύο, λαμβανομένου υπ' όψιν, οτι την υπόλοιπον ημέραν ο Φεβρουάριος εδάνεισεν εις τον Μάρτιον εν καταστάσει μέθης “για να τοβ βούν στο χόρτον”.
dc.relation.sourceΝέαρχος Κληρίδης, Λαογραφία διαφόρων μηνών, Κύπρ. Χρον. Β, 1924, σελ. 199
dc.relation.sourceindexΚυπριακά Χρονικά, Β