dc.contributor.authorΧατζινικολάου, Χ. Π.
dc.contributor.authorΑποστολίδης, Α. Π.
dc.titleΚάτω στον κατάφυτο κάμπο της Γιαλούσας και κοντά στη θάλασσα υψώνεται ένας λόφος, δια τον οποίον λέγονται πόλλες παραδόσεις. Αυτός ονομάζεται “Παπούτσα του Μαύρου”. Λέγουν πως όταν γίνη σεισμός και κάποιος σχίση ένα κομμάτι από τα ρούχα του και το ρίψη μπροστά στο λόφο, οι πέτρες ανοίγουν και σχηματίζεται ένα σπήλιο γεμάτο χρυσάφι. Τότε του επιτρέπεται να μπή μέσα και να πάρη όσο χρυσάφι θέλει, αλλά να βγή μέσα σε πέντε λέπτα. Αν δεν προφτάση να βγή, οι πέτρες κλείουν πάλι, δια να ξανανοίξουν όταν θα ξαναγίνη σεισμός. Κάποτε κάποιος βοσκός από τη Γιαλούσα κατά τύχην ευρέθη εκεί, όταν εγίνετο σεισμός και μπήκε μέσα στο σπηλιό. Επείδη όμως δεν κατώρθωσε να βγή σε πέντε λεπτά, οι πέτρες έκλεισαν και ευρέθη μέσα στο σπήλιο. Όπως λέγουν είχε μάζι του ένα ρόδι και έζησε τρώγοντας μια ρόγα κάθε μέρα, έως ότου ξανάγινε σεισμός και βγήκε έξω.
dc.relation.sourceΧ. Π. Χατζινικολάου, Α. Π. Αποστολίδης, Κύπρος, Η παπούτσα του μαύρου, Μαθητική Εστία, έτος Δ, (1954), σελ. 138 – 139, αρ. 12
dc.relation.sourceindexΜαθητική Εστία, Δ
dc.subject.legendtitleΗ παπούτσα του μαύρου