dc.titleΓ' Χουργιά είνι αστέρια πουλλά μαζούλα. Όθι είνι πουλλά αστέρια, δέκα, δεκαπέντι είνι χουργιό. Λοιπόν χωριό, είναι πάς αστερισμός. ΙΑ'. Αυγερινός είνι η Μάρου ή ου Γιαννάκ'ς. Όλας τας ανώτερω λαϊκάς αστρονομικάς γνώσεις ηρύσθην παρά του ειρημένου Γ. Τσαμαδιά, και τας κατέγραψα εις την γλώσσαν αυτού, εν Κεφαλοβρύσω, δ' όμως, όπου δεν ήτο δυνατό ένεκα του χειμώνος, καθ' όν εγίνετο η καταγραφή, να ζήτησω και την υπόδειξιν των περί ων ανωτέρω ο λόγος αστερισμών. Έχω εν τούτοις αναβή άλλοτε και διανυκτερεύσα παρά την κορυφήν των Βαρδουσίων εις ποιμενικάς καλύβας και εθαύμασα τας αστρονομικάς γνώσεις των ορεσιβίων εκείνων ποιμένων, αίτινες αναπλήρουσιν εις αυτούς την έλλειψιν ωρολογίου. Επί των υψηλών εκείνων σημείων της γής, όπου μάλλον προσεγγίζει τις τον ουρανόν γεννάται ακουσίως το ενδιφέρον προς απόκτησιν αστρονομικών γνώσεων. Οι τραχείς εκείνοι αμαθέστατοι ποιμένες προξενούν έκπληξιν με ταε περί της γής και ουρανίων σωμάτων ερωτήσεις των.
dc.relation.sourceΔ. Λουκόπουλος, Αιτωλία, Λαογραφία Δ, 1913 – 1914, σελ. 424
dc.subject.legendΠαράδοση ΙΒ