dc.titleΓια την μικρή και συμπαθητική και παμπάλαια εκκλησία υπάρχει μια παράδοσις. Λέγεται Παναγία Μονομερίτισσα. Και η παράδοσις εδώ του τόπου λέει πως ονομάζεται Μονομερίτισσα γιατί χτίστηκε σε μια μονάχα ημέρα. Μικρή η εκκλησία, με δύο κελλιά δίπλα της και ένα εράστιον θόλον εις την κορυφήν. Μέσα ελάχιστες εικόνες, μαυρισμένες, σκερβωμένες, παλαιές, και μια εικών της Παναγίας παμπάλαια, η οποία κρέμεται από ένα σκουριασμένο σύρμα εις το Τέμπλον. Σιδερένια μακρά μανουάλια του παληού καιρού που στεκονται εκεί γυμνά, σαν να ζητούν κερία, για να δοξάσουν, φωτίζοντας, τις άγιες εικόνες. Γιατί χτίστηκε σε μια ημέρα; Ποιός την έχτισε και γιατί την έχτισαν εδώ; Κανένας δεν γνωρζει! Μέσα στην Αγία Απόθεσι κοντά μια βυζαντινή επιγραφή κάτι (...) να εξηγήση και να πή. Εύκολα ημπορεί να διαβαστεί από έναν ερμηνευτή επιγραφών. Ξεχωρίζω μια χρονολογία. Η χρονολογία αυτή, αν την εδιάβασα καλά, θέλει να πή : 6145 από κτίσεως, βεβαίως, κόσμου. Εάν λοιπόν σήμερα από κτίσεως κόσμου, κατα τους Εβδομήκοντα, έχομεν 7445 χρόνια, τότε η εκκλησίτσα αυτή είνε 1300 ετών. Και μια εκκλησία 1300 ετών και ενδιαφέρον και αρχαιολογικόν και ιστορικόν έχει και δια τους ειδικούς και δια τους διανοουμένους. Και εάν κανένας ειδικός και διανοούμενος της Χαλκίδος δεν ενδιαφέρεται, ας ενδιαφερθή ο αισθανόμενος όλά αυτά κ. Θ. Θεοχάρης.
dc.relation.sourceΕφημ. Έθνος, 6 Ιουλίου 1937
dc.relation.sourceindexΈθνος, 1937