dc.contributor.authorΙωάννου, Ν. Γ.
dc.titleΚοντά στη θάλασσα, δυό μίλια απο το χωριό Πέγεια, βρίσκεται μια εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ξακουστή σήμερα για τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Μια γριά η Χρυσαλλού Ευθυμίου, 70 χρονών, μου διηγήθηκε πως κτίσθηκε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Κάποτε ένας Χότζας, που ζούσε στο χωριό, έχασε το άλογο του. Λυπήθηκε ο Χότζας κατάκαρδα, γιατί τ' άλογο του ήταν το καλύτερο σ' όλα τα γύρω χωριά. Μάταια προσπάθησε να το ευρή. Ο Αγίος Γεώργιος φανερώθηκε στον ύπνο του παπά του χωριού και του είπε πως αν ο Χότζας έκαμνε μια λειτουργία στην Χριστιανική εκκλησία, θα τούβρισκε το άλογο του. Ο παπάς την άλλη μέρα τάπε όλα στο Χότζα. Μα αυτός θύμωσε, γιατί νόμισε οτι ο παπάς τον κορόϊδευε. Την άλλη νύχτα πάλιν ο Αγίος Γεώργιος παρουσιάστηκε στον παπά λεγοντάς του πάλιν τα ίδια. Ο παπάς συμβούλεψε το Χότζα, μέχρις ότου κατώρθωσε να τον πείση. Έκαμαν λειτουργία κι ο παπάς παρακάλεσε τον Άγιο Γεώργιο να βρή το άλογο του Χότζα. Τέλεψαν κι ο Χότζας με τον παπά πήγαν ως κάτω στη θάλασσα. Κάθησαν κάτω από ένα δεντρί κι άρχισαν να τρών. Έξαφνα ο Χότζας είδε ένα πελώριο και παράξενο κύμα μέσα τη θάλασσα νάρχεται στη ξηρά, για να σπάση στους γυμνούς βράχους. Το κύμα έφερνε μαζί του το άλογο του Χότζα. Τόβγαλε στο ακρογιάλι και το ζώο σαν ανεγνώρισε τον αφέντη του έτρεξε προς αυτόν. Έτσι βρήκε ο Χότζας το άλογο του, πίστεψε στον Χριστιανισμό, βαφτίστηκε και πήρε το όνομα του Αγίου. Στον τόπο δε που κάθησαν με τον παπά έκτισε μια εκκλησία στη χάρη του Αγίου. Η εκκλησία η σημερινή είναι η εκκλησία πούκτισε ο Χότζας.
dc.relation.sourceΝ. Γ. Ιωάννου, Ο Άγιος Γεώργιος Πέγειας, Κυπρος, Μαθητική Εστία, έτος Δ, (1954), αρ. 10, σελ. 39 – 40
dc.relation.sourceindexΜαθητική Εστία, Δ
dc.subject.legendtitleΟ Άγιος Γεώργιος Πέγειας