dc.contributor.authorΜιχαηλίδης – Νουάρος, Μιχαήλ Γ.
dc.coverage.spatialΚάρπαθος
dc.titleΗ εικόνα της Παναγίας τ' Απερειού που είναι σήμερα στη Μητρόπολι ήτο τον παλιό καιρό πάνω ψηλά στο Κάστρο τ' Απερειού. Εκεί που είναι σήμερα κτισμένη η Μητρόπολι ήτανε βάτοι και άλλα κλαδιά. Ύστερα κατέβαινε μοναχή της κάτω η εικόνα και πήγαινε μέσα στους βάτους, όπου θωρούσεν ο κόσμος κάθε βράδυ από το Κάστρο να φέγγη ένα φώς! Επήγαιναν και έβλεπαν την εικόνα, την έφερναν πάνω στο Κάστρο αλλά την άλλην νύχτα πάλι τα ίδια. Αυτό εβάσταξε πολύ καιρό και στα υστερνά οι άνθρωποι κατάλαβαν οτι η εικόνα θέλει να της κτίσουν εκεί εκκλησία κι έτσι κατέβηκανε όλοι από το Κάστρο, έκτισαν την εκκλησιά και μαζί με αυτήν και το κάτω Απέρει, το σημερινό μεγάλο χωριό της Καρπάθου (ιδέ εικόνας σελ. 204, 210).
dc.relation.sourceΜ. Γ. Μιχαηλίδου Νουάρου, Λαογραφικά σύμμεικτα Καρπάθου, 1932 – 1934, σελ. 232 – 233
dc.relation.sourceindexΛαογραφικά σύμμεικτα Καρπάθου
dc.subject.legendtitleΗ εικόνα της Κυράς τ' Απερειού