dc.coverage.spatialΑστυπάλαια
dc.titleΑπό κάτω από την Πορταΐτισσα, μέσα στο κάστρο είναι ψηλό ντο μέρος, τσ' είναι σπίτι ψηλό τσαι 'λ'εγαν το Σαράγια. Αυτό λοιπόν είσε (είχε) σκαλάκια τσαι κατέβαινες από το κάστρο στημ Πορταΐτισσα. Ένας αρχαιολόγος, απ' αυτούς που φουκρούνται (ακροώνται) τη γή είντα 'ναι μέσα, εκατέβη τα σκαλάτσα τσ' έβαλέ τ' αυτίν του τσ' ήκουσε βουητό. Εκατέβαινε, εκατέβαινε σε καμιά εκατοστή σκαλάτσα. Ήκουσε βουητό, πολυελαίοι, ψαρμουδίες τσ' ενετρίσανε (= ενετρίχιασε) τσ' ευτύς εβουβάθητσε. Ήρθε πάλι ένας άλλος τσ' εκατέβη στα Σαράγια. Ήκουσε τσ' αυτός το βουητό και τις ψαρμουδίες μα ήκαμε την κουτουράδα τσ' εκατέβη κάτω τσαι θωρεί πολυέλαιους, παπάδες, Δεσπότη, Εκκλησία. Οι παπάδες τσ' ο Δεσπότης ελουτρουούσασι του φάνην περίεργο. Ετσείνος είσε (= είχε) καρζά τσαι τα πε πως είναι πολιτεία από κάτω, τσαι ψάλλου τσαι προσεύχονται τσ' είναι τσ' η Πορταΐτισσα (= η Παναγία) μικρό εκκλησάκι. Τότες λένε οι άθρωποι να τη μεγαλύνομε τημ Πορταΐτισσα τσαι 'βάλα θεμέλιο τσ' έχτισα τημ Πορταΐτισσα. Ήτο εδώ ο καλόερος ο Άθιμος. Τσαι είχανε χτίσει κανένα μέτρος. Ετσείνος κάνει τω μαστόρω. - Βρε παιδιά μην κοπιάζετε τσ' εγώ θα το χτίσω. Το δε πρωί, εσηκώθηκα οι άθρωποι τσαι θωρούν την εκκλησία με τα καμπαναρζά, με τον κουμπέ χτισμένη. Περίεργοι οι άθρωποι εθωρούσα την εκκλησία χτισμένη τσαί εθαμμάζανε πως έγινε αυτό.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2248, σελ. 259 – 260, Λαογραφική και μουσική συλλογή εξ Αστυπάλαιας, Γεωργ. Σπυριδάκης, 1957
dc.informant.nameΣκούρταινα, Κατίνα
dc.coverage.geoname264407/Αστυπάλαια