dc.coverage.spatialΛέσβος, Πέτρα
dc.title“Ταξίδευε, λέει, κοντά στο Νησί ένα καράβι Ρούσσινο που είχε μέσα και μια εικόνα ρουσσική της Παναγίας. Όταν περνούσε από τη θάλασσα που είναι αντίκρυ στην Πέτρα, το κόνισμα αυτό χάθηκε ξαφνικά από το καράβι. Ο καπετάνιος είδε το βράδυ πάνω στο βράχο του χωριού ένα φώς και κατάλαβε πως πήγε εκεί το κόνισμα. Βγήκαν έξω και το πήραν, αλλά πάλι τους έφυγε. Το ξαναπήραν και πάλι έφυγε, ώσπου αναγκάστηκε ο καπετάνιος να το αφήσει στο Νησί. Όταν οι Πετριανοί ήθελαν έπειτα να χτίσουν εκκλησία πάνω στο βράχο, φάνηκε ένα άσπρο περιστέρι, που πετώντας ολόγυρα έδωσε τα σχέδια για τα θεμέλια της.
dc.relation.sourceΑρ. 1446 Α, σελ. 208, Δ. Λουκάτος, Πέτρα Λέσβου, 1940
dc.description.notesΣυνοδεύεται από εικονογραφικό υλικό
dc.description.bitstreamD_PAA_02058w
dc.subject.legendtitleΠως εκτίστηκε πάνω στον ψηλό παραλιακό βράχο του χωριού, η εκλησσία της Παναγίας (Πανήγυρις 15 Αυγούστου)
dc.coverage.geoname258466/Λέσβος, Πέτρα