dc.coverage.spatialΠέλλα, Άρνισσα
dc.titleΠαλαία το χωριό δεν ήτανε στο μέρος που βρίσκεται σήμερο. Ήταν κτισμένο εκεί που είναι τώρα το Νεκροταφείο και η εκκλησούλα της Παναγίας. Το χωριό αυτό στη θέσι αύτη το λέγανε Βαρόchι. Οι κάτοικοι του Βαροchιου εσκορπίστηκαν από το μέρος αυτό εξ' αιτίας της Πανούκλας. Σε μια γριά γυναίκα επαροσιάστηκε η Παναγία και της είπε να πάη να σκάψη σε μια ωρισμένη τοποθέσια, θα βρή εκεί παράδες, για να κτίση το εκκλησάκι. 'Πειδή όμως ήτανε Τούρκοι αυτός δεν άφηναν να το κτίση το εκκλήσακι. Τότε η γριά είπε σ' ένα Τούρκο την ιστορία οτι είδε το όνειρο και οτι πρέπει να γίνει η εκκλησία. Ο Τούρκος Πασάς τότε της είπε : “Εγώ φεύγω για τη Θεσσαλονίκη. Θα λείψω τρείς μέρες. Στις τρείς αυτές μέρες που θα λείπω, αν μπορής να το τελειώσης”. Η γριά επήρε τότε πολλούς μαστόρους και σε τρείς μέρες το είχε τελειωμένο διαυτό το Εκκλησάκι της Παναγίας του νεκροταφείου μας είνια μικρό, γιατί εκτίσθηκε σε τρείς μέρες.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2394, σελ. 116 – 117, Γεωργ. Κ. Σπυριδάκη, Άρνισσα Πέλλης, 1961
dc.subject.legendtitleΠαράδοσις για την Άρνισσα