dc.contributor.authorΚαρούσης, Λεωνίδας
dc.coverage.spatialΧίος, Βροντάδος
dc.titleΗ 70ερούτις Ευτέρπη Καλόγρια διηγείται πέρι της ευρέσεως της εικόνος τα εξής : “Όταν παντρεύτηκα το 1900 μου έλεγε η πεθερά μου οτι η μάνη της Κοκώνα Τσουκάλαινα είδε στο όνειρό της μια γυναίκα και της είπε : Εκεί που είναι το αστυφιδάκι σκάψετε και θα μ' εύρετε (το αστυφιδάκη ήτο μέρος που είναι κτισμένη σήμερα η εκκλησία). Το όνειρο αυτό το είδε πολλές φορές αλλά δεν έλεγε σε κανένα τίποτα για να μη νομίσουν οτι το λέγει για κερδοσκοπία. Παρακαλούσε δε την Παναγία να ονειρεύση άλλον άνθρωπον. Είδε λοιπόν το ίδιο όνειρο μια γυναίκα από τον Άγιο Μάρκο η Κλήσταινα και μάλιστα της είπε οτι της Κοκώνας της Τσουκάλαινας η κόρη είναι έγκυος και θα κάμη κορίτσι. Πές να το βαπτίσουν και να το ονομάσουν Μαρίνα. Η Κλήτσαινα, ρωτώντας έφθασε στο σπίτι της Τσουκάλαινας και τους είπε το όνειρο. Πήγαν τότε και έσκαψαν στο αστυφιδάκι και ευρήκαν ένα εικονισματάκι. Έκτισαν κατόπιν στο μέρος εκείνο την Αγία Μαρίνα και το εικονισματάκι το έβαλαν στα θεμέλια της εκκλησίας.
dc.relation.sourceΛ. Α. αρ. 2074, σελ. 79 – 80, Λεων. Καρούση, Βροντάδος Χίου, 1953
dc.subject.legendtitleΕύρεσις της εικόνος της Αγ. Μαρίνας