dc.contributor.authorΑρτεμίδης, Χ.
dc.titleΣτην Αμμόχωστο ευρίσκεται ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος εκτίσθη τον ακιρό των Λουζινιανών. Ήτο καθεδρικός ναός και εις αυτόν εστέφθη ι Πέτρος Β' Λουζινιανός ως βασιλέυς της Κύπρου και της Ιερουσαλήμ. Τώρα ο ναός αυτός είναι τζαμί, όπως και η αγία Σοφία εις Λευκοσίαν. Είναι ένας από τους ωραιότερους ναούς της νήσου, ωραιότερος ακόμη και από αυτόν τον ναόν της Αγίας Σοφίας. Για να δείξουν την ωραιότητα του λέγουν την εξής παράδοσιν. - Όταν εκτίσθη ο ναός της αγίας Σοφίας, ο βοθός του πρωτομάστορα θέλησε να κτίση και αυτός μιαν εκκλησίαν. Πήγε λοιπόν στην Αμόχωστον και άρχισε το κτίσιμο του ναού του Αγίου Νικολάου. Όταν τελείωσε ο ναός, ήτο τόσον ωραίος, ώστε φώναξε τον μάστορά του να τον δή. Ο μα΄στορας μόλις αντίκρυσε τον ναόν λαι είδε την μεγαλοπρέπειαν του κατάλαβε πως ο βοηθός του έγινε ανώτερος του. Συνεκράτησε όμως προς στιγμήν την απογοήτευσιν του και όταν ανέβηκαν στο καμπαναριό με τον βοηθόν του τον έσπρωξε για να τον σκοτώση. Πέφτονταε όμως ο βοηθόε τράβηξε και τον μάστορα κι έτσι τους πήρε και τούς δυό ο χάρος. Καταλαβαίνουμε λοιπόν από την παράδοση αυτή πόσο ανώτερος είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου από την Αγία Σοφία. Και είναι το καλύτερο μνημείον που μας άφησαν στην Κύπρο οι Λουζινιανοί.
dc.relation.sourceΧ. Αρτεμίδης, Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου Αμμοχώστου, Μαθητική Εστία, έτος Στ' (1955), αρ. 16, σελ. 30
dc.relation.sourceindexΜαθητική Εστία, ΣΤ
dc.subject.legendtitleΗ εκκλησία του Αγ. Νικολάου Αμμοχώστου